avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Studiu de caz impozit locuinta
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Studiu de caz impozit locuinta

16.02.2016. Am cumparat o locuinta in august 2014. De la Directia taxe si impozite mi s-a stabilit:
- 74 lei (2014)
- 177 lei (2015)
- 176 lei (2016).
Conform Codului Fiscal ART. 461 - Declararea, dobândirea, înstrăinarea şi modificarea clădirilor
(1) Impozitul pe clădiri este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.
Eu nu ar trebui, la data de azi, sa platesc doar primele doua impozite. De ce si al treilea?! daca impozitul se plateste in anul in curs pentru proprietatile din anul anterior?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
johny_m, utilizator
Cel mai recent răspuns: johny_m , utilizator 14:09, 16 Februarie 2016
johny_m a scris:

16.02.2016. Am cumparat o locuinta in august 2014. De la Directia taxe si impozite mi s-a stabilit:
- 74 lei (2014)
- 177 lei (2015)
- 176 lei (2016).
Conform Codului Fiscal ART. 461 - Declararea, dobândirea, înstrăinarea şi modificarea clădirilor
(1) Impozitul pe clădiri este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.
Eu nu ar trebui, la data de azi, sa platesc doar primele doua impozite? De ce si al treilea, daca impozitul se plateste in anul in curs pentru proprietatile din anul anterior?!
Multumesc!

Buna ziua,
Dispozitia pe care dv o invocati este aplicabila anului 2016 (Codul Fiscal actual) si atat! nu aplicati retroactiv, ca n-o sa mearga.. ;)
(In august 2014 erau alte dispozitii aplicabile, dupa cum ati vazut, pt 2014 dv ati platit doar ce a mai ramas din an, aug-dec 2014, pana in august a platit vanzatorul de la care ati cumparat locuinta)

Toate cele bune!
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Multumesc pt lamuririle pe care cei de la taxe si impozite nu au stiut sa mi lea dea.
Mi-au spus ca 74 lei trebuiau platiti pana la sf anului 2014, 177 pana la sfarsitul lui 2015 s.a.m.d. Asta inseamna ca pentru 2015 platesc de 2 ori #-o (odata in 2015 si odata in 2016)
La fel si auto: daca eu am o masina tot anul pana la 18 decembrie si o vand oficial, pentru anul urmator nu mai platesc impozitul auto?! Ciudat...
Nu, nu platiti de 2 ori.
74 lei (aug-dec 2014)- 177 lei (tot 2015)- 176 lei (tot 2016 probabil cu reducerea aferenta...pana pe 31 martie se plateste anul 2016 cu o reducere de 10%, eu cred ca asta v-au dat ei).

( daca aveti o masina si o vindeti in 18 dec 2016, platiti impozitul pentru anul 2016 tot, in sensul ca nu mai recuperati jumatatea de luna 19 dec-31 dec...dar n-o sa mai platiti si pentru 2017 devreme ce ati vandut-o si o radiati).
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Totusi ceva nu este in regula....pe 31 decembrie (cum zice zodul fiscal) eu nu mai am in proprietate masina, deci mai platesc impozit anul urmator? Adica regula este ca impozitul se plateste intr-un an pentru anul anterior? (cu conditia sa fie in proprietatea mea la 31 decembrie a anului anterior?).
johny_m, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare cladiri achizitionate in 2015 apetra apetra Exista o prevedere legala care sa spuna ca nu se face evaluarea (pentru inscrierea in situatiile financiare de sfarsit de an 2015) a cladirilor achizitionate ... (vezi toată discuția)
Reevaluare imobilizari - terenuri Claudinne90 Claudinne90 Firma la care lucrez si-a reevaluat imobilizarile (terenurile mai exact) la 31 Aug 2014 in vederea unei fuziuni ulterioare (care ar trebui sa aiba loc in ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de comodat pfa pandele pandele Am infiintat un SRL avind sediul social intr-o locuinta persoana fizica.,in baza unui contract de comodat,fara sa specific nimic despre cine plateste ... (vezi toată discuția)