Buna seara!
Sunt reprezentant comercial in cadrul unei firme desi execut vanzarea ,preluarea marfurilor si facturarea acestora.La data angajarii mele nu am preluat asa cum era normal o gestiune ci pur si simplu intre 4 si 6 fete lucram in aceeasi gestiune.acum dupa 1 an de zile s-a facut o inventariere cu audit a locatiei noastre si s-a constatat o imensa lipsa de 150 mil (vechi).Eu din motive medicale(sunt in concediu medical) nu am luat parte la inventar.In urma cu aproximativ 7 luni ,in urma stocurilor repetate (partial) am anuntat superiorul meu direct ca exista lipsuri in gestiune adica produse care scriptic erau dar faptic lipseau.Acesta a anunat coordonatorul de vanzari care intre timp a demisionat ca si directorul de la momentul respectiv.Problema este acum ca cei din conducere vor sa ne impute din salariu aceasta aberanta suma.In trecut s-a imputat tuturor cate o suma din salariu chiar daca una dintre colege nu a semnat nimic.......deci ilegal! vreau sa stiu daca mi se poate imputa din salariu o suma daca nu sunt de acord si vreau sa stiu cum e cu hotararea judecatoreasca!!!!!nu are nimeni din locatie nicio garantie adica acea suma care ar trebui oprita lunar ca fond de gestiune.Momentan toate colegele sunt suspendate din functie eu fiind singura aflata in concediu medical.As vrea sa mai stiu daca eu aflata in incapacitate de munca si nu am luat parte la inventar cum sa procedez? sa cred cu buna-credinta ca a fost facut corect??????sau ce variante am?
daca dupa terminarea concediului medical demisionez ce se intampla?
Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns pertinent!
Retinere din salariu nu se poate face legal decat dac angajatorul obtine o hotarare judecatoreasca privin retinerea.
Daca va fac retineri fara a apela la instanta puteti face sesizare la ITM si va puteti adresa instantei pentru a va recupera acei bani retinuti ilegal.
Pot face o sanctionare disciplinara mergand pana la desfacrea contractulu de munca daca au baza pentru a constata ca aveti abateri disciplinare.
Pentru sanctionarea disciplinara trebuie sa respecte o anumita procedura legala stricta, nerespectarea ei va putea duce la anularea deciziei in instanta de catre dvs
Daca va dati demisia va trebui sa efectuati un preaviz de 15 zile calendaristice.
In urma unei demisii sau a unei desfcari disciplinare a contractului nu aveti dreptul la somaj.
daca vor initia procedura de cercetare pentru abatere disciplinara, reveniti pe forum pentru alte indrumari.
Va multumesc! dar era prea lunga discutia iar faptele s-au petrecut asa: vineri 31 iulie m-am supus de bunavoie cercetarii disciplinare desi eram si sunt in concediu medical....puteam refuza dar n-am facut-o!!!acum problema e ca ma cheama iar sa dau note explicative privitor la lipsurile gasite!!!! eu nu am participat la inventar!!! de unde sa stiu eu daca era corect sau nu? si sincer eu sunt in concediu medical.....nu pot totusi sa refuz deoarece consider ca nu am nimic de ascuns.....in fine.....nu era normal ca la un colectiv de 6 fete sa avem un gestionar????? sau macar una sa detina gestiunea??am vreo sansa sa castig daca ajungem in instanta? caci eu sunt hotarata sa ii actionez in instanta
Va multumesc din suflet pt timpul acordat!
Da, aveti sanse de castig in instanta ... Raspunderea patrimoniala este o răspundere individuală, excluzând, în principiu, solidaritatea. În cazul în care prejudiciul a fost produs de mai mulţi salariaţi, dar nu se poate stabili proporţia în care fiecare a contribuit la producerea acestuia, răspunderea patrimonială se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul inventar, în situaţia celor care au calitatea de gestionar.
Va multumesc pentru raspuns!
As avea cateva precizari de facut:
1
daca nu exista nici macar un act nici din partea mea nici din partea celorlalte colege precum ca as fi preluat un anumit stoc (o anumita valoare a lui) la data angajarii mele adica 1.07.2008 urmand ca fisa postului sa-mi parvina la data de 28.10.2008 din care nu reiese clar ca as detine gestiune(valoare) atunci cum pot fi trasa la raspundere pt aceasta? incadrarea mea este de reprezentant comercial si nu gestionar!
2
daca detineam o gestiune chiar si comuna in custodie de ce nu mi s-a intocmit acea garanyie obligatorie??
3
daca am facut sesizare (verbala) catre directorul de magazin cu privire la lipsurile pe care le gaseam in stocuri(executam stocuri periodic) iar din plusul de casa se acopereau unele dintre acestea de unde puteam sa am cunostinta de lipsa atat de mare in gestiune?
Va multumesc anticipat!
Cu respect
Beatrice
Inventar cu probleme
Beauty
Buna ziua
As dori va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum se face un inventar corect
M-am angajat la o firma in functia reprezentat vanzari si timp de 1 ... (vezi toată discuția)