avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Organism de urmarire si sanctionare pe baza ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Organism de urmarire si sanctionare pe baza reclamatiilor venite din partea cetatenilor

Buna ziua,

Problema cu care ma confrunt sunt parcarile ilegale astfel ca am gandit urmatoarea situatie care ar putea acoperi un spectru mai larg de ilegalitati.

Data fiind lipsa de reactie a cetatenilor Romaniei cu privire la ilegalitatile care au loc , ar putea fi infiintat un Organsim de preluare a sesizarilor cetatenilor bazat pe dovezi concrete iar in cazul in care acestea sunt rezolvate cu "Brio", cetateanul sa fie recompensat cu 5% din valoarea sanctiunii platite stimuland astfel cetateanul sa se implice.

In cazul meu, observ un autovehicul stationat ilegal intr-o zona nepermisa (gazon, trecere de pietoni, trotuar) , pot face un videofilm sau o poza cu numarul de inmatriculare si apoi o pot trimite la Politie. Politia vede dovada si aplica amenda. Sau pot filma un autovehicul care depaseste neregulamentar si trimit filmul la Politie.

De ce sa se procedeze astfel ? Este binestiut ca politia invita cetatenii sa se implice intrucat nu pot fi peste tot , tot timpul. Consider ca o astfel de situatie este una de genul win-win si ar avea un impact pozitiv major pentru societate.

Intrebarea mea este, cui trebuie sa ma adresez pentru a propune realizarea celor prezentate ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andoseg2 , utilizator 09:29, 5 Martie 2016
Sa stiti ca chiar m-as bucura sa ma filmati. Pe de o parte, poate ca nu credeti, dar cand semaforul arata rosu, din 10 persoane care vor sa traverseze doar doua asteapta culoarea verde. Daca va ganditi cumva ca eu sunt una dintre cele doua, aveti dreptate.
Pe de alta parte, acest lucru nu poate fi posibil intrucat necesita legitimarea mea pentru a putea fi reclamat iar dumneavoastra nu aveti acest drept intrucat nu sunteti politist. Prin urmare , reiese ca postul dumneavoastra nu are sens.

O zi buna.
cioan a scris:

In alte state, de exemplu in Germania, acest sistem functioneaza. Daca opresti sau stionezi neregulamentar orice cetatean poate sesiza telefonic autoritatea locala si in 5 ... 10 minute persoana competenta se prezinta la locul faptei si constata contraventia. Persoana care a sesizat contraventia nu trebuie sa fie de fata. Insa trebuie ca aceasta sa poate fi identificata in cazul unei sesizari false si, bineinteles, sanctionata. Trebuie luate masuri pentru evitarea apelurilor false (prin identificare si amendare cu o suma care sa descurajeze respectiva persoana sa repete gestul.
Propunerea trebuie sa fie adresata Consiliului Local al localitatii de domiciliu.
Va urez succes.
ing. Ioan Ciobanu.


Va multumesc pentru raspuns. Aveti dreptate, persoana trebuie sa fie identificata iar acest lucru se poate face prin crearea in baza de date a unui website, a unui cont care sa contina scanarea cartii de identitate. O astfel de procedura mai exista si la brokeri, unde este nevoie sa fie trimisa o copie scanata dupa C.I/permis/pasaport si dovada platii unei facturi recente care sa contina numele titularului. Acest lucru trebuie practic sa fie obligatoriu pentru ca astfel va putea fi platit si comisionul care ii revine reclamantului ,in caz contrar necunoscandu-se adresa pe care trebuie sa fie trimisa plata. Se poate implementa plata comisioanelor prin conturi Paypal sau Skrill atasate contului de "observator" ,sau alte servicii, servicii care necesita atasarea de carduri , fapt ce implica date reale ale celui care trimite dovezi si sesizari Politiei.
Am sa propun la mai multi cetatenti acest lucru si impreuna poate putem schimba ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va salut, astazi, dimineata, am primit amenda pe motivul parcarii ... robertgorgota robertgorgota Va salut, Astazi, dimineata, am primit amenda pe motivul parcarii neregulamentare. Masina era parcata pe strada din fata blocului (tipic bucuresti), ... (vezi toată discuția)
Notele de constatare pentru parcări neregulamentare ale poliției locale freesergiu freesergiu Referitor la acele note de constatare pe care Politia Locala le lasa sub stergatoarele masinilor pentru parcarile neregulamentare,exista vreun termen de ... (vezi toată discuția)