avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calcul termen depunere întampinare N.C.pr.civ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calcul termen depunere întampinare N.C.pr.civ

Bună ziua,
Am primit de la Judecătorie plicul cu acţiunea pe data de 20 ianuarie (aceeaşi fiind şi data de pe ştampilă), punându-mi-se în vedere să depun întâmpinare în termen de 25 de zile.
Am numărat, începând cu data de 21 ianuarie, când începe să curgă termenul, 25 de zile, a 25-a zi fiind duminică, 14 februarie. Întrucât această zi era nelucrătoare, am înţeles că termenul mi se prelungeşte şi cu ziua de luni, 15 februarie, dată când se împlineşte termenul şi care nu se ia în calcul.
Depunerea întâmpinării, făcută astăzi, 16 februarie, la arhivă, în timpul programului de lucru cu publicul, este OK?
Sau o să am surpriza de a fi ieşit din termen şi de a mi se invoca excepţia tardivităţii depunerii întâmpinării??? #-o
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri şi pentru timpul acordat studierii problemei care mă frământă şi cu care mă confrunt!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:24, 17 Februarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
În mod evident, sunt în situaţia în care trebuie să îmi caut argumente şi apărări pe excepţia tardivităţii...
De aceea, cu tot riscul de a părea pisălog sau de a fi pus la punct de cineva (fără nici o intenţie de a supăra pe cineva, însă), vreau să arăt că, din analiza raţionamentului instanţei de judecată din speţa de mai sus, precum şi a textului de lege de procedură, am observat că, totuşi, legiuitorul a arătat că TERMENUL (acesta este cuvântul folosit) se prelungeşte cu prima zi lucrătoare care urmează, astfel încât se apreciază că aceasta devine ultima "zi liberă". Or, cum aceasta, prin voinţa aceluiaşi legiuitor, nu se ia în calcul, fiind ziua în care termenul s-a împlinit, ar rezulta că ziua în care trebuia depusă întâmpinarea (sau efectuat actul) cel mai târziu este cea de marţi, 16.02 (ceea ce s-a şi întâmplat în fapt).
S-a înşelat instanţa în argumentaţia ei – şi eu, implicit, achiesând la acest punct de vedere?!?
Aveti libertatea sa credeti ce vreti si sa actionati in consecinta, in cazul dvs.ultimul termen era 15.02.2016.Oricum succes!
Instanța nu s-a înșelat în argumentația ei. Pur și simplu sunt situații diferite. În speța respectivă ziua până în care putea fi depus înscrisul era duminică. Din această cauză s-a prelungit până luni. În cazul dvs. ziua limită cade deja luni, deci pentru ce să se mai prelungească? În ambele situații am vorbit fără a lua în calcul prima și ultima zi.
EduardRares a scris:

În mod evident, sunt în situaţia în care trebuie să îmi caut argumente şi apărări pe excepţia tardivităţii...

Căutaţi ceva ce nu există. Ultima zi a termenului a fost 15 februarie, aşa cum vi s-a spus de mai multe ori mai sus. Îmi pare rău.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza termenul de 10 zile de depunere la instanta a unui raspuns? cristiannegru cristiannegru - la data de 03.06.2014 am primit de la instanta o Comunicare a unei Intampinari in care mi se spune ca trebuie sa formulez un Raspuns in Termen de 10 ... (vezi toată discuția)
Calculul termenelor calin_andrei calin_andrei Din interpretarea art. 101-104 C.p.c. am anumite dubii in intelegerea curgerii termenelor, respectiv zilele libere in care curg si data postei la documentele ... (vezi toată discuția)
Zilele libere se calculează in termenul de apel Denage Denage Buna ziua.am o nelămurire privind perioada in care se depune apelul. pe data de 6 Decembrie ,a fost trimisa motivarea,dar nu am primit.o și am fost la ... (vezi toată discuția)