avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... exceptia calitatii procesuale pasive a mandatarului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

exceptia calitatii procesuale pasive a mandatarului

Am un litigiu cu un proprietar care isi construieste o casa.
Este o situatie speciala: acesta a mandatat pe cineva sa conduca lucrarile, inclusiv sa aiba acces la un cont si un credit ipotecar pentru finantare acestor lucari. Mandatarul a avizat la plata catre firma ce executa lucrarile niste operatii care n-au fost executate de acesta ci de catre mine.
Pentru a recupera banii am atacat in justitie, in solidar, firma si mandatarul. Mandatarul in intimpinare ridica exceptia calitatii procesuale pasive. Are dreptate?
Cel mai recent răspuns: hot_oliviu , utilizator 17:41, 17 Februarie 2016
hot_oliviu a scris:

Are dreptate?

Are dreptate, cu conditia sa nu fi depasit limitele mandatului, caci neque nocere, neque prodesse potest. In plus, vezi art.1302, 1310 C.c.
Regret, articole citate nu acopera situatia...
Nu acopera ? :(( Nici, art.1296 C.c.?
De acoperit acopera art.2.009 NCC"Mandatul este contractul prin care o parte,numita mandatar,se obliga sa incheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte parti,numita mandant." Pe de alta parte, este adevarat ca,potrivit art.2.012(3)NCC "Dispozitiile referitoare la la reprezentarea in contracte se aplica in mod corespunzator." ,ceea ce inseamna ca, se aplica in mod corespunzator si preved.art.1.296 si art.1.310 NCC.Ca atare,mandatarul va raspunde doar daca a depasit mandatul dat de mandant, iar aceasta imprejurare trebuie sa o dovediti dvs.
Multumesc. Cred ca art. 1310 este cel care se aplica.
Spun cred deoarece este o problema: nu s-a incheiat un contract, ci mandatarul a avizat lucrari si a dat nota de plata catre o alta firma.

Nu as vrea sa chem in justitie si mandantul. Acesta este de buna credinta: pentru el este indiferent cine a efectuat lucrarile si cine a primit banii. Numai ca mandatarul a acceptat ca unul sa faca lucrarile si a avizat plata catre un altul. Documente sint in acest sens.

Mandatarul se apara, cind a fost chemat in justitie, cu faptul ca intre el si mine nu exista nici un raport juridic. Cred ca avizind lucrarile si facind nota de plata catre firma a facut o ilegalitate.
Desi i-am chemat pe amindoi in justitie, firma si mandatarul, cred ca mai degraba cu firma nu am nici un raport juridic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Isi poate continua activitatea intreprinderea individuala? Johnnyb1981 Johnnyb1981 Intreprinzatorul titular al unei intreprinderi individuale a fost arestat. Isi poate continua activitatea economica intreprinderea individuala? (vezi toată discuția)
Mandat valabil romibaro romibaro reclamantul, prin mandatar, formuleaza o cerere de chemare in judecata impotriva unei pj private. mandatul este special, indica faptul ca pot fi introduse ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat andad andad Va rog frumos as dori sa stiu daca pt. o pers. cu contract de mandat se platesc toate contributiile? In declaratia de ITM trebuie evidentiat? Care ar fi notele ... (vezi toată discuția)