avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... drepturile proprietarilor in adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

drepturile proprietarilor in adunare generala

Art. 23, alin. (2) din L230/2007 : "adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari".
Art. 24, alin. (4) : "hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii care nu au fost prezenti la adunarea generala precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari".

1. Proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe la discutiile de la adunarea generala avand in vedere prevederile articolelor sus mentionate? (Nu faci parte din asociatie, nu ai ce cauta la AG! X-( )

2. Preverile art. 12 din HG 1588/2007 privind drepturile si obligatiile proprietarilor se aplica si proprietarilor care nu sunt membri ai AP avand in vedere ca se precizeaza "proprietarii membri ai asociatiei (...) au si urmatoarele drepturi si obligatii"?

De ex. cei care nu sunt membri au obligatia sa depuna in copie actul de proprietate (lit.g)?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:49, 19 Februarie 2016
nu sunt obligati
Orice locatar are dreptul sa participe: fie ca este chirias, fie ca e proprietar dar nu vrea sa fie membru al asociatiei.
Doar ca nu are drept de vot si de a fi ales.
Dar locuieste in acea cladire si are dreptul de cetatea de a spune ce il doare.
1-Proprietarii care nu sunt membrii ai asociatiei de proprietari,au dreptul sa participe la adunarea generala
Acestia nu au dreptul sa isi depuna candidatura pentru functii in structurile de reprezentare ale asociatiei ,nu pot sa fie alesi in structurile de reprezentare ale asociatiei de proprietari
2-Daca va referiti la obligatia inregistrarii in cartea de imobil,aceasta deriva din disp L nr 61/1991,nu are legatura cu calitatea de membru proprietar ,ci de locatar provizoriu sau permanent in imobil-mai mult de 15 zile/luna
Daca este chirias, nu este proprietar, asa ca daca chiriasul nu are o imputernicire de la proprietar sa-l reprezinte in AG - nu prea are ce face pe-acolo...
Problema se pune cu adevarat la proprietarii care desi au o proprietate in condominiul respectiv, nu au semnat acordul de asociere si toate celelalte documente, nici la AG de constituire si nici mai tarziu, asa ca, cum spunea si @ynocentta:
Acestia nu au dreptul sa isi depuna candidatura pentru functii in structurile de reprezentare ale asociatiei ,nu pot sa fie alesi in structurile de reprezentare ale asociatiei de proprietari

Aceasta cu privire la drepturi, insa in ceea ce privesc obligatiile, acestea sunt la fel, inclusiv obligatia de a depune in copie actul de proprietate (lit.g).

Am mai comentat participarea sau mai bine-zis neparticiparea proprietarilor la AG: asociatia noastra are in componenta 504 proprietari, iar la AG participa de regula cam 30-35. Ingramadeala ce-a mai mare s-a petrecut in urma cu 5-6 ani cand la AG au participat cam 104 proprietari, asa ca noi am fi bucurosi daca la lucrari ar participa si ne-membri...
"Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari."
Obligaţiile sunt la fel, deci şi obligaţia de a depune în copie actul de proprietate (Art.12, B, lit.g din H.G. 1588/2007).
Oricine are apartament în acea Asociație are dreptul să participe la Adunările Generale, fără a putea vota !
Apropo de postarea lui Adam Grecu - ce articol de lege interzice ca Președintele sau orice angajat (Casiera, Contabila, Cenzora, etc.) să adune, de exemplu, 82 de Împuterniciri de voturi (12 pe numele Președintei și ... 70 pe numele Casierei (!?), voturi "cerșite" chiar şi medicilor unui Dispensar, sau angajaţilor magazinelor de la Parter), astfel, făcând inutilă Adunarea Generală Reconvocată, la care se prezintă de-obicei cam 40 de proprietari ?
Nu influențează aceștia votarea Hotărârilor Adunării Generale, folosind acele Împuterniciri pentru a-şi vedea propriul interes ? Nu e un mic-mare Conflict de Interese ?
Dacă s-ar permite astfel de abuzuri, am face economii de bani, nemaiplătind închirierea unui spaţiu pentru organizarea Adunărilor Generale ... chiar ar trebui să pună afiş înainte de ședință, să anunțe proprietarii că votul lor nu e suficient și să nu se mai prezinte degeaba !
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
zxc1, utilizator

Alte discuții în legătură

Proprietarii care nu sunt membri, pot participa la adunarea generala? alyana alyana Buna ziua. Ne pregatim pentru AG, drept pentru care am convocat toti membrii AP. Ma gindesc ca, in urma anuntului facut, vor veni la adunare si ne/membri. ... (vezi toată discuția)
Membru asociatie de proprietari xp-kry xp-kry Cum devii membru a unei asociatiii de proprietari deja infiintata ?Proprietarul care a achizitionat un apartament ( la mult timp dupa ce asociatia a fost ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari 109-nord 109-nord Daca dupa un timp de la constituire, numarul membrilor unei asociatii scade sub jumatate plus unu din numarul proprietarilor, se poate convoca adunarea ... (vezi toată discuția)