avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acum 9 ani am născut un copil, nefiind căsătorita ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acum 9 ani am născut un copil, nefiind căsătorita cu tatăl acestuia. Nu l-a recunoscut, dacă doresc acum recunoașterea paternității și pensie de întreținere cum trebuie să procedez?

buna seara,
acum 9 ani am nascut un copil, nefiind casatorita cu tatal acestuia. la acea vreme legea imi dadea dreptul sa-l actionez pe tata in instanta pt.recunoasterea paternitatii doar pana la implinirea varstei de 1 an a copilului. daca acum doresc recunoasterea paternitatii si pensie alimentara, cum trebuie sa procedez?
multumesc
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Va trebui sa- chemati in judecata pe tatal copilului pentru stabilirea paternitatii, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea domicililui minorului si obligarea la plata pensiei de intretinere.
Va sfatuiesc sa nu incepeti aceste demersuri fara a avea o asistenta specialaizata(avocat).
Trebuie sa fiti pregatita si financiar, testul ADN costa 3600 de lei.
Art. 60 codul familiei a fost completat, prin legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea legii 4/1953( codul familiei), introducandu-se alineatul 4, in cadrul caruia se mentioneaza expres ca, actiunea in stabilirea paternitatii apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.
Copilul e născut înainte de 11.2007? Dacă da, mi-e teama ca nu veți ajunge sa faceți testul.
Legea nu se aplica retroactiv, legea aplicabila e ce în vigoare la data nașterii copilului.

Aveți în link o speta de acest fel.

[ link extern ]

Va puteti încerca norocul intemeiandu-va cererea pe convenția pt drepturile omului- art 8; 14, nu știu cu ce șanse, în link e o acțiune respinsa, are o opinie separata, va poate folosi la argumentare.
[ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
copilul e nascut in 2006 septembrie, deci ramane valabil ce stiam, s-a prescris dreptul de a solicita recunoasterea paternitatii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs vreți sa cereți stabilirea paternitatii, acțiune care cred ca e prescrisa, doar sa aveți ceva șanse pe drepturile omului.
De recunoscut, tatal îl poate recunoaște oricând.
Dacă nu au o relație, sa știți ca nu pierdeți nimic. Pensie se poate fofila sa nu plateasca, poate nu va recuperați nici cheltuielile cu judecata..
tatal nu il recunoaste de teama sa nu plateasca pensie 25% din venit

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara sorana_g sorana_g buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns: ce sanse am sa obtin o pensie alimentara de la tatal copilului meu, daca nu am fost niciodata casatorita cu ... (vezi toată discuția)
Imi poate lua copilul??? angell angell am 20 de ani si am o fetita de 8 luni cu un barbat casatorit, care la acel moment nu a recunoscut copilul, insa acum doreste sa faca acest lucru si de asemenea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma fostei relatii, a rezultat un copil. care ... DancuM DancuM Buna ziua, in urma fostei relatii, a rezultat un copil. Care in certificat e trecut doar pe numele meu. La tata e linie. Eu rugand in mod repetat pe tata sa ... (vezi toată discuția)