avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acum 9 ani am născut un copil, nefiind căsătorita ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acum 9 ani am născut un copil, nefiind căsătorita cu tatăl acestuia. Nu l-a recunoscut, dacă doresc acum recunoașterea paternității și pensie de întreținere cum trebuie să procedez?

buna seara,
acum 9 ani am nascut un copil, nefiind casatorita cu tatal acestuia. la acea vreme legea imi dadea dreptul sa-l actionez pe tata in instanta pt.recunoasterea paternitatii doar pana la implinirea varstei de 1 an a copilului. daca acum doresc recunoasterea paternitatii si pensie alimentara, cum trebuie sa procedez?
multumesc
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Doamna draga procesul pe care vi-l propuneti va va transforma o viata cu greutati financiare intr-o viata cu greutati financiare PLUS sicane, mizerii, hartuire etc. Credeti ca o hotarare judecatoreasca face dintr-un egoist iresponsabil un parinte grijiliu si implicat in viata copilului?
Urmati sfatul lui Marya 2019 si nu va procurati un iad contra "beneficiului" de eventual 200 de lei pe luna!
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2019
proastasatului, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai bine e sa negocieze, sa vada daca un avocat ii poate aduce partial din beneficii fara sa ii creeze dificultati, fie cu un acord care sa ajunga apoi in instanta, fie in afara ei.
Pe de alta parte nu e ok sa presupunem ca doamna nu ar fi dispusa la o colaborare cu tatal pentru a creste acest copil impreuna, asa cum ii spune legea. Nu stim, asta va discuta doamna in particular si acel avocat va cunoaste mai bine situatia decat noi.

Va rog sa nu mai duceti discutia spre ce presupuneti ca ar insemna situatia. Sunt mame si sunt tati pentru care exercitarea impreuna a autoritatii parintesti a fost benefica. Sunt multi care au lasat deoparte egoismul si au colaborat. Important e si sa gasesti avocatul sau mediatorul care sa iti explice corect ce cai sunt si sa te indrume spre una pacifista.
Sigur ca sunt sanse mari ca, odata ajunsi in instanta, relatia sa se deterioreze si sa riste un razboi cu celalalt parinte. De aceea, daca vrei pace, trebuie sa incepi cu o declaratie de pace.

Avocat cautati in zona dv., preferabil prin recomandari, dar puteti gasi si aici la sectiunea consultanti.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Initiatoarea topicului, alinache, a scris:
am mentionat mai sus : tatal nu a recunoscut copilul pentru ca nu vrea sa plateasca pensie alimentara. considera ca pensia alimentara e pt mine, nu pt copil si nu pot sa-l conving de contrariul.
nu l-am actionat in instanta pentru ca am sperat ca se schimba lucrurile, dar s-au inrautatit. nu l mai intereseaza copilul, iar acesta creste si are nevoi pe care eu singura cu mare greutate le acopar.

av Gradinaru a raspuns:
Pe de alta parte nu e ok sa presupunem ca doamna nu ar fi dispusa la o colaborare cu tatal pentru a creste acest copil impreuna, asa cum ii spune legea.

Dna av NU mama, presupunem noi, n-ar fi dispusa sa colaboreze cu tatal, ci acesta!!! (asta daca citit ce scrie userul)
tot av Gradinaru a scris:
Sunt multi care au lasat deoparte egoismul si au colaborat

La egoismul cui va refereti dna av? Al mamei care a asteptat si a sperat 9 ani sau al tatalui, incapabil sa-si asume responsabilitatea parinteasca?
nu ar face sicanele mentionate si nici n-ar cere program de vizita, e prea ocupat cu actuala relatie ...eu nu m-am opus niciodata sa si vada copilul, doar ca de 4 ani petrece maxim 20 min / luna cu el... mi-e teama ca ar putea sa-si modifice contractul de munca si sa si scada veniturile... sau si mai rau, sa nu plateasca pensia stabilita pt ca nu vrea.... si nu are bunuri pe numele lui.
In experienta mea de avocat, acolo unde parintele la care locuia copilul a colaborat, nu au fost dificultati. Ca un parinte ia copilul la 15 cand trebuia la 10... ca nu-l aduce la 15 ci la 18... astea sunt detaliile care omoara neuronii multor pameni despartiti. Daca pui problema copilului meureu, nu a programului propriu, lucrurile se rezolva. Si da, e nevoie ca doamna sa doreasca colaborare.
Cel mai lung timp in care parintele la care copilul nu locuia s-a dat pe brazda a fost de circa 4 ani. In rest, din primele luni lucrurile se rezolva si se asaza. Deschiderea, flexibilitatea sunt de ajutor pentru copil.

Ca sa nu incepeti acum un capitol al relatiei razboinic, ca sa nu incepeti sa dati onorarii dupa onorarii (ca tot sunt acuzata ca dau sfaturi interesate...), incercati o rezolvare amiabila, prin discutie. Nu singuri, cu mediator sau avocat. cautati insa un profesionist care sa va convinga ca procedeaza bine nu pentru imediata pensie, ci pentru termen mai lung... pentru ca sunt sanse sa isi dea seama ca are copil cand vede prima data ca un omulet ii poarta numele... sau cand i se face poprire pe salariu... sa nu credeti ca se schimba lucrurile doar putin, pentru o pensie mica si in rest pamantul ramane la fel.
Chiar daca e asa, e bine sa fiti prevazatoare. Butterfly effect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara sorana_g sorana_g buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns: ce sanse am sa obtin o pensie alimentara de la tatal copilului meu, daca nu am fost niciodata casatorita cu ... (vezi toată discuția)
Imi poate lua copilul??? angell angell am 20 de ani si am o fetita de 8 luni cu un barbat casatorit, care la acel moment nu a recunoscut copilul, insa acum doreste sa faca acest lucru si de asemenea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma fostei relatii, a rezultat un copil. care ... DancuM DancuM Buna ziua, in urma fostei relatii, a rezultat un copil. Care in certificat e trecut doar pe numele meu. La tata e linie. Eu rugand in mod repetat pe tata sa ... (vezi toată discuția)