Buna ziua. Cunosc cazul unui prieten si va cer parerea. Este divortat de sotie de cateva luni si nu au deschis partajul, au un apartament obtinut in timpul casniciei. Nefiind deschis procesul de partaj, el poate vinde partea lui de apartament sub forma drepturilor litigioase sau orice alta forma legala? Ce drepturi trec asupra cumparatorului de la vanzator?
- Daca cumparatorul se va muta in locuinta, intru-cat fosta sotie a prietenului meu nu mai locuieste in apartament si nici nu va mai locui vreodata, are drepturi normale ca orice proprietar?
- Daca fosta sotie va inainta proces impotriva lui, ce se poate intampla, este obligat sa-i plateasca partea ei si ce suma, cat cere ea sau exista o lege cu privire la asta?
- In cazul in care deschis un proces de partaj, se poate incadra in termenul juridic de vanzare a drepturilor litigioase? Explicati-mi ce se poate intampla in ambele cazuri, cu si fara proces de partaj, si ce obligatii si drepturi are cumparatorul.
Conform C.c. Dreptul este litigios dacă există un proces început şi neterminat cu privire la existenţa sau întinderea sa.
Sotul nu poate vinde presupusa parte din imobil fara acceptul celuilalt sot, deci fara sa faca partajul. Insa poate porni partajul si apoi poate vinde dreptul litigios. Cumparatorul, ca proprietar, nu se poate muta in imobil pana nu se finalizeaza partajul si pana nu i se atribuie imobilul (si eventual sa plateasca sulta), insa se poate muta in imobil, in calitate de chirias, de tolerat, de comodatar, etc (daca acolo nu sta nimeni si primeste acceptul unuia dintre soti).
divortul a fost de comun acord, si sunt de acord amandoua partile sa vanda intreg apartamentul, asta fiind demnstrata prin semnarea de ambii a unui contract cu po agentie imobiliara. Fosta sotie trebuie sa-si dea acordul in scris ca el sa vanda partea lui?
Sotia este intr-un spital de batrani. Inainte de a pleca, au semnat impreuna contractul cu o firma imobiliara ca e de acord cu vanzarea, dar fiindca intarzie vanzarea, el s-a gandit sa-si vanda doar partea lui.