avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli reparatii

Buna ziua, am o nelamurire in privinta unei probleme, la noi in bloc pe coloana principala care trece prin camere, s-a facut o reparatie ( tin sa precizez ca de la vecina de deasupra mea s-a spart teava de caldura intre plafonul de la etajul unu catre etajul doi, eu stand la parter si eu am fost cea inundata , acum trebuies sa platesc si o reparatie a coloanei principale plus ca trebuie sa-mi fac reparatiile in casa atat zugraveala cat si istalatia electrica, din cauza inundatie nu mai am curent si trebuie schimbat) s-a facut acea reparatie intre vecina de la etajul unul si vecina de la etajul doi, s-a inlocuit mai mutin de 1 m de teava, acea reparatie acum se percepe cu 500 lei, 100 lei de proprietar, eu sau celalti proprietari suntem obligati sa platit acea reparatie ? In cazul de fata daca e asa ar trebui ca in momentul in care schimb ceva la coloana principala trebuie sa participe toti locatarii de pe acel tronson ? Tin sa precizez ca pe la mine in casa trec toate tevile atat de la calorifer cat si de la coloana principala de caldura .
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
Gabi95, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:35, 20 Februarie 2016
In cazul reparatiilor la partile contribuie toti proprietarii proportional cu cota parte indiviza.
Mai ramane de stabilit cine va despagubeste ptr daunele produse de spargerea tevii comune.
Pai pe langa costul reparatiei propriu-zise (inlocuire teava deteriorata) trebuie incluse si reparatiile care trebuiesc efctuate la etajele inferioare. De acest aspect trebuie sa se ocupe as. prop. si intr-adevar costul total - inlocuire teava + reparatii efectuate la apartamentele situate dedesubt, trebuie repartizat tuturor proprietarilor, proportional cu suprafata utila.
Cu privire la acest lucru, conducerea as. prop. trebuie sa procedeze la fel ca si in alte cazuri - adica, daca o reparatie a fost repartizata doar proprietarilor de pe tronsonul respectiv (costuri mari) sau tuturor proprietarilor din scara (rezulta costuri mai mici). Deci depinde cum s-a mai procedat, daca aveti o regula, daca nu aveti, o stabiliti/hotarati acum.
Din experienta va spun ca optez pentru repartizare pe toti proprietarii si aceasta sa fie regula de acum inainte. Acest lucru trebuie sa fie stipulat in vreun regulament intern al as. prop.

Succes !!
Teava de caldura este proprietate comuna, iar la reparatia ei contribuie toti proprietarii de pe scara. Daca, asa cum spune dl.Adam Grecu, in asociatia dv. se plateau reparatiile pe tronson, nu pe intreaga scara, atunci vor plati numai proprietarii de pe tronsonul dv. Dar, daca si pana acum, orice reparatie s-a platit de catre toti proprietarii de pe scara, atunci toti trebuie sa contrinuie la achitarea acesteia.

Cu privire la reparatiile din apartamente nu cred ca asociatia are vreo obligatie de a repara.
A nu se confunda aceasta situatie cu aceea in care se sparge faianta din baie ca sa se ajunga la tevi pentru a fi reparate si apoi refacut zidul asa cum a fost inainte de lucrare.
In cazul de fata este o avarie accidentala, cu consecinte intamplatoare, nu provocate.
Este vorba de o reparatie in apartament a unei tevi de caldura , cum am mai precizat prin casa la mine trec toate tevile principale de caldura, ce sa inteleg, in momentul in care exista o problema la o teava de care beneficiaza toti...toti trebuie sa puna la reparatii .

Multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2016
Adriantot, moderator
elga50 a scris:

In cazul de fata este o avarie accidentala, cu consecinte intamplatoare, nu provocate.

De regula avariile sunt "accidentale" si nu provocate iar daunele sunt platite de cel vinovat de producerea daunei.
In cazul de fata se poate considera ca asociatia in calitate de administrator al partilor comune ar trebui sa plateasca daunele.
Totusi este greu de crezut ca ceilalti proprietari vor fi de acord.

Alte discuții în legătură

Urgent! tevi de caldura vs centrala proprie serena82 serena82 Buna ziua, Am o mare problema. Eu am centrala termica proprie la apartament, insa mi-au ramas si tevile de caldura pentru ca vecinii de la celelalte doua ... (vezi toată discuția)
Temei legal, parte comuna gana gana daca s-a spart teava (care este parte comuna) la vecinul de deasupra si m-a inundat, cine plateste pagubele (degradarea peretelui mau care necesita varuire): ... (vezi toată discuția)
Conducta pluviala Tiberiu11 Tiberiu11 Buna ziua, De cand a inceput sa ploua afara, a inceput sa ploua si la mine in hol.Initial am crezut ca este indudatie de la vecina de la etajul 4, dar si ... (vezi toată discuția)