avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul stabil la mama, In hotararea de divort scrie ca avem drepturi comune, stabilirea minorilor la locuinta mamei si oblga tatal la plata pensiei alimentare pana la majoratul acestora. Nu imi axplica nimeni exact ce inseamna. Politia imi spune una, un anumit avocat altceva, iar de pe internet nu inteleg, va rog frumos sa imi explicati ca sa nu mai fiu hartuita de fostul sot cu privire la vizita minorilor. Va multumesc si astept un raspuns cat mai curand(daca se poate pe adrsa de gmail).
Doamna draga:
autoritate patinteasca comuna= ambii parinti hotarasc in ceea ce priveste viata copilului lor. Dvs, la care copilul are domiciliul, luati singura deciziile ce tin de viata curenta. Deciziile importante de tipul celor prevazute de art 36, alin 3 L272/2004, le luati impreuna: " In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti". Ce nu intra in aceasta categorie decideti singura. Este de dorit sa informati celalat parinte. Pentru a pleca din tara, a muta copilul de la scoala e nevoie si de acordul celuilalt parinte. Situatiile in care celalalt parinte nu-si da acordul pot fi adresate spre solutionare instantei (cerere suplinire acord)
custodie comuna: refera la locuinta alternativa, copilul locuieste egal sau intr-un anumit procent la ambii parinti. Notiunea este preluata din dreptul anglo saxon, nu exista in dreptul romanesc, e confundata cu autoritatea parinteasca. Prin intermediul unui acord notarial sau de mediere parintii pot stabili, si instanta incuviinta, o astfel de solutie.
incredintare: este notiunea pe vechiul cod civil, in prezent nu mai exista.
dreptul de vizitare: apartine copilului si parintelui cu care acesta nu locuieste, adica parintelui nerezident. Acest program se stabileste de parinti sau de catre instanta. Este de preferat ca acesta sa fie stabilit sau incuviintat de catre instanta pentru a nu exista abuzuri de nicio parte. Odata stabilit, dreptul de vizitare, parintele nerezident (de obicei tatal) va relationa cu copilul in cadrul acelui program si nu in afara lui! Nu va impiedica insa nimic ca in plus fata de programul de vizitare convenit de dvs sau stabilit de instanta sa conveniti cu tatal un program mai larg. In absenta unui program de vizitare consfiintit de o hotarare judecatoreasca celalalt parinte poate lua copilul si sa refuze sa il inapoieze la domiciliul dvs. De aceea e de dorit sa stabiliti acest program cat se poate de clar. Si invers, tatal va poate acuza ca nu-i permiteti sa-si vada copilul, daca nu exista acest program.
Prin urmare drepturile celor doi parinti nu sunt chiar egale, asa cum nu sunt nici obligatiile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2016
proastasatului, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca Andreea_2003 Andreea_2003 ce inseamna , concret, exercitarea autoritatii parintesti, in comun de catre ambii parinti? ce trebuie sa stabileasca impreuna parintii? exercitarea ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)