avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Dizolvare societate
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Dizolvare societate

Buna seara,
Imi puteti spune, va rog, daca o societate care are datorii poate fi dizolvata printr-o cerere adresata instantei de judecata? Mentionez faptul ca, societatea nu si-a mai depus de ceva timp situatiile financiare anuale, precum şi raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Am gasit o reglementare legala in art 237 alin 1 lit f din Legea 31/1990 care prevede:
"La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii in cazul in care societatea nu şi-a depus situaţiile financiare anuale şi, după caz, situaţiile financiare anuale consolidate, precum şi raportările contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depăşeşte 60 de zile lucrătoare".
De asemenea art. 5 alin 72 din Legea 85/2014 prevede: "valoarea-prag reprezinta cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa. Valoarea-prag este de 40.000 lei atat pentru creditori, cat si pentru debitor, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit in procedura de lichidare prevazuta de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru creante de alta natura decat cele salariale, iar pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat".
Societatea respectiva are datorii mai mici de 40.000 de lei. In situatia aceasta se poate cere dizolvarea ei in instanta?
Ma puteti ajuta va rog cu cateva exemple din practica judiciara in domeniu?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:41, 20 Februarie 2016
Da, se poate cere dizolvarea. Ce exemple? Fiecare cu situatia lui. Cereti dizolvarea si se aproba, asta-i cea mai simpla chestiune. Urmeaza lichidarea (daca exista datorii, se face cu lichidator - caz in care cine a gresit plateste, adica administratori, asociati, directori, etc) si abia apoi radierea (adica luminita de la capatul tunelului, unde toti vor sa ajunga).

P.S. nu, nu se poate cere procedura insolventei pentru datorii sub valoarea prag, insa se poate solicita dizolvarea la onrc. Trebuie vazuta situatia dvs. in concret, este greu de dat un raspuns competent pe baza catorva elemente informative.
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
trandafir2, moderator
Problema este ca vreau sa radiez aceasta societate care, ma repet, are datorii. Care este cea mai simpla modalitate avand in vedere faptul ca aceasta nu are cum sa isi achite datoriile? Ma gandeam ca un prim pas ar fi dizolvarea pe cale judecatoreasca avand in vedere faptul ca societatea nu si-a depus de ceva timp situatiile financiare anuale, precum şi raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, insa nu stiu daca exista o alta varianta mai rapida...
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2016
Universul_tau, utilizator
Modalitate si simpla si fara sa platiti datoriile nu exista. Cea mai simpla este sa cereti dizolvarea la onrc, insa dat fiind ca exista datorii, fie le platiti inainte, fie dizolvarea se va aproba cu lichidator. Daca cere dizolvarea onrc, se va desfasura procedura cf legii societatilor, iar daca se atinge valoarea prag anaf-ul poate cere deschiderea procedurii pe legea insolventei, caz in care lichidatorul va intocmi un raport (de fapt mai multe, dar ma voi referi doar la cel care doare), raport in legatura cu cauzele ..., prin care se va atrage/sau nu, raspunderea persoanelor din conducere, etc. Indicat ar fi, ca inainte de a demara orice procedura, sa va consultati un pic cu cineva care stia se va citeasca in acte, un jurist, un contabil si abia apoi sa alegeti o cale (care asa cum am spus si la inceput, nu-i nici simpla, nici rapida), caci este mult mai greu de inmormantat o societate, decat o persoana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere firma ghiumusa ghiumusa buna ziua, ce se intampla daca nu inchid o firma care nu are nici un angajat, nici o activitate,nici o datorie; costurile sant mari la un contabil si m-am ... (vezi toată discuția)
Dizolvare fara lichidare - implicatii fiscale negrea camelia negrea camelia Buna ziua, Am o societate fara activitate din 2006 , preluata in 2008 .Din acte am vazut ca nu se depusese declaratia fara activitate la 31.12.2006 . Am ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate anaf corinatone corinatone Buna ziua Sunt in proces de inchidere a societatii. Firma nu are datorii la bugetul de stat, singura problema este ca lipsesc in baza lor de date doua ... (vezi toată discuția)