avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Violenta domestica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Violenta domestica

Buna ziua .. as dorii sa cer sfatul pt o preblema care are mama ....fiind maritata cu tatal meu de vreo 40 de ani el o amenta cu moartea ,alunga din casa .certuri ,violenta.Tatal meu bea cam mult dupa parerea mea are si probleme psihice(vorbeste singuri,are idei fixe ca de la el toate lumea fura,mama a furat miliarde de la el..mentioneyi ca nu are avere deloc si nici nu a avut lucra la padure ca trctorist,,yice ca mama face facatorii ect) ,intrebarea mea este legal ce se poate face? reclamat la politie a fost dar acolo ni sa zis ca numai o amenda poate sa dea, O alta intrebare a mea este noi familia legal putem interna la un spital psihiatric fara acordul ei? va multumesc pt raspuns inaita cu stima












8
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 23:58, 20 Februarie 2016
Ordin de protectie domnisoara pe care il puteti cere atat dvs cat si mama (gasiti formular pe net, este scutit de taxa de timbru). In cadrul cererii de ordin puteti solicita obligarea la consiliere sau la tratament de dezalcolizare.
Politia nu aresteaza si nici nu procedeaza la internare medicala nevoluntara!
Sunati insa prin 112 cand apar astfel de derapaje caci pentru a obtine ordinul de protectie aveti neoie de dovezi concrete, pe care instanta sa le poata verifica.
Daca dvs sau mama sunteti lovite mergeti la medicina legala (INML daca sunteti din Bucuresti) pentru a obtine certificate.
De asemenea, sunati la usa unui vecin, daca e cazul, sau chemati o prietena care sa poata ulterior depune marturie.
Puteti si filma cu telefonul cand se petrec astfel de scene.
din pacate mama sta singur acum cu el in casa eu ma m mutat acum 5 luni cind am nascut ,pina atunci mai aparam pe mama dar acum fiind singura lucrurile au devenit mai grave de acea am cerut sfatul dv pe care le multumesc
Sfatuiti-o pe mama ca la primul acces de violenta al tatalui sa paraseasca locuinta si sa refugieze la dvs.
Prin cererea de ordin de protectie mama poate solicita evacuarea tatalui dvs indiferent de cine e proprietarul imobilului in care cei doi locuiesc.
Importante sunt certificatele medico legale, martorii si eventual filmarile.
Cererea se judeca in 72 de ore!
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2016
proastasatului, utilizator
Când solicitati prezenta celor de la politie puteti face referire la Legea 487/2002 astfel cum a fost actualizata in 2012 potrivit careia pot solicita interventia unei ambulante la fata locului, pacientul va fi internat nevoluntar la un spital de psihiatrie, in cadrul spitalului se intruneste o comisie de specialitate care constata daca sunt intrunite conditiile acestei legi si in caz afirmativ se formeaza un dosar care in 48 de ore primeste termen de judecata in camera de consiliu iar un judecator pe baza raportului intocmit de comisie va stabili daca va confirma masura internarii nevoluntare si aplicarea tratamentului sau nu.

Legea 487/2002
Sectiunea 2 - Internarea nevoluntara


Art. 53
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.

Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.

Art. 55
Internarea nevoluntara se realizeaza numai in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.

Art. 56
(1)Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii politiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.



Puteti apela si la varianta ordinului de protectie care de asemenea se solutioneaza de catre judecator in regim de urgenta.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2016
MARIO-FLORA NECTARIA, Avocat
multumesc mult pt raspunsuri

Alte discuții în legătură

Internare ContSters452501 ContSters452501 Daca o persoana are varsta de 22 ani,care este dreptul alteia,in special parinti, de a o interna intr un spital de neuropsihiatrie, pe motiv ca a fost pana la ... (vezi toată discuția)
Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)
Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat? Vanessica89 Vanessica89 O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ... (vezi toată discuția)