avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lipsa act certificat medico-legal psihiatric
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lipsa act certificat medico-legal psihiatric

Buna ziua,
in urma decesului tatalui meu am aflat ca tot ce avea i-a lasat printr-un contract de intretinere si un testament nepotului lui (eu sunt unica fiica, nu mai am frati).Am deschis proces de succesiune si din start avocatul mi-a spus ca datorita faptului ca tatal meu avea 83 de ani, inainte de intocmirea acestor acte trebuia sa-si ia un Certificat care sa ateste ca este in deplinatatea facultatilor mintale - prin urmare acest "Contract de intretinere" ar fi nul de drept, (pe acest considerent - lipsa certificatului, am demarat procesul). Dupa primul termen al procesului avocatul meu spune ca legea este ambigua si ca nu stipuleaza in mod expres obligativitatea detinerii acestui Certificat; si ca ar trebui ca eu sa demonstrez cu martori ca tatal meu avea sincope in gandire. Mentionez faptul ca la primul termen al procesului nu l-am insotit pe avocat.
Intrebare: dat fiind faptul ca la inceput avocatul mi-a spus ca lipsa acestui certificat duce la anularea actului de intretinere, iar acum dupa primul termen imi spune ca "legea este ambigua", va rog pe dumneavoastra sa-mi spuneti care este adevarul; oare a intervenit o intelegere intre domnii avocati sau asa este ca nu trebuie acel act in mod expres.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nelu Oancea , utilizator 14:28, 22 Decembrie 2019
Dacă avea discernământ actul este valabil.

Vorbiți cu avocatul sa va explice pe larg.
El știe și pe ce va judecați și ce strategie a adoptat.
Si cum demonstreaza ca avea discernamant, din vorbe ?
Lipsa actului care sa demonstreze legal ca e apt psihiatric nu mai este important ?
Adica vorba bate actul lipsa ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2016
mihaeladia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. (reclamantul) aveti ceva de dovedit, nu paratul.

Existenta certificatului i-ar fi servit paratului in aparare, dar lipsa lui nu va profita dvs.

Omul este presupus a avea "toată ţigla pe casă" pănă la dovada contrară.
Contract de intretinere si testament, acestea sunt documente oficiale, legale, intocmite de un notar. Facute in timpul vietii, cand oricine poate dispune de bunurile sale, nu exista obligatia de a lasa mostenire unicului copil. Aceste acte intocmite certifica dorinta tatalui dvs, de a oferi bunurile sale in schimbul contractului de intretinere, acelui nepot , cu care se pare ca avea o relatie, se vedeau, discutau. Dvs se pare ca nu aveati o relatie.
Daca notarul avea dubii privind discernamantul tatalui dvs, ar fi solicitat acea evaluare psihiatrica. Nu si-ar complica existenta, nu si-ar risca cariera profesionala inutil. Notarul l-a informat despre continutul actelor si vazandu-l si discutand cu tatal dvs. si-a dat seama ca este lucid si stie exact ce face.
Avocatul respectiv v-a..dat sperante.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
CRM2013, utilizator
Tatal meu avea 83 ani cand a facut actele cu varul meu si s-au facut a doua zi dupa spitalizarea tatalui meu si dupa 4 luni a decedat de mielom multiplu (varul meu stia de la doctor ca nu mai are multe zile de trait) avea obligatia sa-l aduca inapoi la spital pentru control dar nu l-a mai dus ca si-a atins scopul, adica si-a facut actele fara sa aiba certificatul de atestare intergritatea facultatilor mintale, oare nu bate la ochi ?
Eu nu am refuzat ingrijirea lui, pur si simplu nu a vrut asta, nu mi-a solicitat niciodata ajutorul.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2016
mihaeladia, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Intocmire testament tudor_11 tudor_11 buna ziua.doi batrani, sot si sotie vor sa cumpere un apartament, urmand sa lase fiului meu apartamentul prin testament, dansii nu au avut copii, vreau sa ... (vezi toată discuția)
Casa cu probleme oms oms Buna seara. Ma aflu intr-o situatie ciudata: am cumparat o casa de la o batrana cu contract de vanzare cumparare acum 3 luni in urma. Ea a luat banii si i-a ... (vezi toată discuția)