avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui

Buna ziua.
Am si eu o problema , vreau sa stiu daca s-a confruntat cineva cu o situatie similara.
Am o fetita de 14 ani si poarta numele sotiei de fata deoarece cand s-a nascut fetita,eu nu am fost in tara si a trebuit sa o treaca pe numele sotiei acum vreau sa o trec pe numele meu dar am inteles ca trebuie sa o dau in judecata pe sotie pentru acest lucru. Sie cineva ce trebuie facut?
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 15:54, 20 Februarie 2016
Fiind născută anterior intrării în vigoare noului cod civil, sunt incidente dispozițiile Codului familiei care prevăd învestirea instanței cu o cerere de încuviințare de purtare a numelui. Poate reușiți să îl schimbați direct pe cale administrativă, fiind mai rapidă, invocând art. 4, alin. 2, lit h din OG 41/2003 ([ link extern ] ).

Pașii care ar trebui urmați în această situație îi găsiți atât în ordonanța respectivă, cât și la următoarele surse:
[ link extern ]
[ link extern ] /

Dacă are 14 ani, cererea făcută de părinți în numele fetei trebuie semnată și de ea.

După ce recunoașteți filiația în fața ofițerului de stare civilă se emite un nou certificat de naștere în care sunteți trecut și dvs. în câmpul tatălui. Cu acela, și în baza OG 41/2003, faceți demersurile de schimbare a numelui pe cale administrativă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2016
Radu9, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie al copilului mimozi mimozi Cum putem schimba numele de familie a celui mic?trebuie sa va spun ca,la momentul nasterii lui,noi nu eram casatoriti,si am fost de acord ca cel mic sa poarte ... (vezi toată discuția)
Incuviintare schimbare nume copil minor dupa noul tata floare de gheata floare de gheata Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un temei legal tinand cont ca sa schimbat noul cod civil M-am recasatorit si am un copil de 5 ani din prima ... (vezi toată discuția)