avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lnstanta de tutela
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lnstanta de tutela

buna ziua.Va scriu in legatura cu urmatoarea problema.Socrul.meu a ,murit in urma cu 10 ani soacra-mea ramanand sigura intr-un apartament cu 2 camereEiau avut impreuna 2 fete,una avand 2 copii[cumnata ].iar cealanta unul.singur.unul din cei doi nepotii dupa decesul socrului vazand locul liber a manifestat o iubire fara precedent fata de soacra-mea si la indemnul cumnatului sa mutat in apartament fara a avea un angajament legal oferindu-se a avea grije de soacra in speranta ca aceasta nu o sa aiba zile prea multe din pacate pentru el realitatea a fost alta precizez ca soacra-mea are 82 de ani un certificat de handicap fiind aproape oarba dar merge pe picioare nepotul trebuind sa-i asigure o farfurie de mancare si o cana de apa din pensia totala a soacra mi de22 mil,medicamentele necesare fiind asigurate de sotia mea.Conditiile de trai. tot apartamentul este plin de mucegai eu zugravindu- l in urma cu 3 ani deoarece nepotul a izolat numai suprafata aferenta camerei lui.intre timp casatorindu-se si avind un copil de 3 ani locuind totii intr-un dormitor,problema este in felul urmator cand sa mutat in casa nu a avut acceptul tuturor mostenitorilor legali nu a justificat fata de nimeni bani incasati din pensia soacra-mi nu a platit chirie si nici utilitati iar supravegherea si ingrijirea precum si conditiile sunt defectuase.acum a pus presiune pe soacra-mea sa o determine pe nevasta-mea spre ai da semnatura ca renunta la dreptul legal asupra casei.Intrebarea mea este ce se poate face intr-un astfel de caz?
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 11:57, 24 Februarie 2016
Buna ziua,
Daca dupa decesul socrului nu s-a dezbatut succesiunea aceasta trebuie facuta.
Daca apartamentul a fost al celor doi socri, cotele sunt:
soacra 5/8 si fiecare din copii lor (in viata sau decedati) cate 3/16.
Daca apartamentul a fost doar al socrului atunci cotele sunt:
1/4 soacra si cate 3/8 fiecare copil al lor.
Atentie, nu conteaza nr de nepoti.
Dupa dezbaterea succesiunii soacra poate sa faca orice doreste cu partea ei dar va sfatuiesc sa anuntati autoritatea tutelara a primariei despre starea ei de sanatate astfel ca la incheierea oricarui act de instrainare sa fie prezent un reprezentant al acesteia.
Cat priveste acordul viitorilor mostenitori la incheierea unui act de instrainare al soacrei, acesta nu este necesar.
Daca dumneavoastra considerati ca soacra nu mai este capabila sa-si administreze bunurile puteti solicita curatela conf art. 105 C.Civ.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
S-a încheiat cumva un contract de întreținere?
buna ziua ,Apartamentul a fost al socrilor iar succesiunea dupa socru s-a dezbatut nu exista nici un contract de intretinere si nici o alta forma legala de administrare ,ingrijire sau folosinta a vreunui bun detinut de socri .decat daca se poate vorbii de o acceptare tacita in acest sens.
Nu exista acceptare tacita ptr.contractul de intretinere, el trebuie incheiat in forma autentica,astfel incat drepturile la mostenire sunt conform legii, fara vreo alta restrangere.
Daca s-a dezbatut succesiunea , batrana poate face ce doreste cu partea ce i se cuvine (5/8 din intregul imobil ) , mai ales ca nepotul o ingrijeste .Daca s-ar fi implicat altcineva sa o ingrijeasca ori ar fi existat un acord , nu s-ar fi ajuns aici. Dreptul sotiei dvs. nu i-l poate lua nimeni, poate solicita oricand iesirea din indiviziune.

Alte discuții în legătură

Renunțare la proces indiviziune Emanuel80 Emanuel80 Buna ziua Socrul meu a moștenit împreuna cu alți frați și rude mai multe terenuri și un imobil, casa bătrânească. Acum este chemat in judecată de ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate Ghermanviorica Ghermanviorica Soțul și socrii mei au decedat.Am doi copii .Socrii mei au avut teren dat în folosință ,și apoi dat în proprietate cu legea 18/1991.Titlul de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare??? AndreeaStanila AndreeaStanila Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ... (vezi toată discuția)