avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie pentru limita de varsta sau anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie pentru limita de varsta sau anticipata

Rog un raspuns pentru urmatorul caz:
- salariatul (barbat) nascut la 31.08.1951
- vechime totala in munca la data de 31.08.2009 - 39 ani 9 luni 19 zile
- din care in gr. a II-a - 22 ani 3 luni
Indeplineste conditiile pentru pensie?
Mai are o perioada si sporuri de noapte, ca paznic, are importanta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:57, 5 August 2009
Ar fi interesant sa ne expuneti mai detaliat cum se desfasoara aceasta conventie, daca tot cunoasteti situatia de la Arcelor :)

Ma intereseaza din curiozitate profesionala :)

Este evident ca nu s-au dat acesti bani prin ordonanat de guvern,

Dar nu pot sa imi imginez ce modalitate de gasit pentru a inregistra vechime in cartea de munca peste aceeasi perioada in care cineva beneficiaza de somaj #-o

Ca se pot da niste bani in valoarea salariului ca despagubire (care nu stiu cum ar putea fi neimpozabila??) mai inteleg.
Dar ca se dau acesti bani si se platesc celelate conributii la pensie, sanatate soamj pentru ei, asat nu mai inteleg #-o... si ca se poate lua simultan si somaj, iar este ceva de neinteles. pentru mine, din pct de veder al reglementarileor legale

daca stit amanunte edificatoare mi-ar place sa le faceti cunoscute :)
Despre acest lucru nu va pot da multe amanunte sunt lucruri legate de inteprindere. tot ce pot spune daca sunteti disponibilizat de la inteprindere sau va inscrieti la ordonanta de exp. primit 20.000 - 25.000 ron (200 mil - 250 mil depinde de salariul dv. si in functie de vechime) in mana (cam 12-24 de salarii) + salariu timp de 2 ani (salariu in mana fara sporuri, ture de noapte, preme/pe luna) si se pune ca vechime. Pentru data viitoare s-ar stipula de mai mult.
Pe scurt: Angajatul nu se afla in somaj inteprinderea vireaza banii (impozitele) catre stat si dv. stati acasa si primiti banii 2 ani de zile. Timp de 2 ani nu va puteti angaja deoarece cartea de munca e la ei. Dupa cei 2 ani de zile va puteti inscrie la somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2009
ContSters98151, utilizator
Nu cred ca trebuie sa extrapolam intrebarea pusa de mine ... nu am afirmat ca este vorba despre sistemul bugetar sau cel particular .... legea este una pentru toti (ma refer la Decretul nr.92/1976) ;)

:offtopic:
Despre situatia de la Arcelor puteti deschide un topic separat ....;)
grace_r
Nu ma intereseaza pentru mine, stii. O persoana, care avea functia de insp.pers. in cadrul BRU, a absolvit facultatea de economie. Este propusa MRU dar ea ar vrea totusi vechime pe economist. Cum nu stiam ce sa-i spun, am pus intrebarea pe forum (de fapt i-am zis ca se cam bat cap in cap.....nu stiu).
:offtopic:
Folosirea unor iconite nepotrivite, adresate ca raspuns unei persoane foarte respectate pe acest forum, mi se pare deplasat.
namiru:
persoan respectiva trebuie sa aleaga.
daca doreste sa aiba incadrare de economist, se face aceasat incdrare, se poate prin decizie sa fie numiita in postul de MRU cu incadrarea de economist, si sa primeasca atributii prin fisa postului si de MRU.

Eu am folosit in multe situatii aceasta distinctie intre incadrare (conform COR) si postul pe care activeaza o persona cu incadrarea respectiva, mai ales in conditiile in care unele societati au denumiri de posturi preluate de la firme mama din starinatate si pentru care nu vei gasi niciodata corespondent in COR.

De aceea si in cazul tau, se poate incadra economist (denumire ce apare in contract si in cartea de munca), conform studiilor si poate ocupa postul de Manager RU cu fisa de post respectiva.

Deci exista solutii :)
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Vechime in specialitate eria eria am o nelamurire!un contract de munca cu timp partial este constituit vechime in specialitate si inca ceva am fost incadrata la o scoala generala ca secretar ... (vezi toată discuția)
Inchidere carte de munca vali7111 vali7111 Am contract de munca cu norma intreaga 8 ore/zi la un angajator unde este si cartea de munca. in afara de acest contract mai am iun contract de munca cu ... (vezi toată discuția)
Sanctiunile se inscriu in carnetul de munca devil_advocate devil_advocate Se inscriu in carnetul de munca sanctiunile urmatoare: - suspendarea CIM cu o perioada de pana la 10 zile; - reducerea salariului de baza cu 5-10% pe o ... (vezi toată discuția)