Nu exista mandat de patrundere, verificati despre ce act procedural/procesual este vorba si reveniti.
mandat de aducere cu patrundere, presupun cf. art. 265 (4) din CPP
Pai vedeti, mandat de aducere (caci sunt mai multe tipuri de mandate), caz in care daca tot cititi, nu cautati in art. 265 (4) cpp, ci in art. 266 cpp:
Mandatul de aducere se execută prin organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare şi organele de ordine publică.
Organ de ordine publica poate fi si politia locala, ia uite ce zice legea:
j) execută, în condiţiile legii, mandatele de aducere emise de organele de urmărire penală şi instanţele de judecată care arondează unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială, pentru persoanele care locuiesc pe raza de competenţă; .. ca tot se mira cineva in alt topic daca politia locala are competente sau nu.
Stati linistit, organele respecta legea, mai ales in domeniul asta sensibil, al mandatelor.
deci art. 9 (4) din CPP nu e aplicabil? Mie mi se pare aplicabil fiindca nu exista nici o logica juridica ca organele de ordine nu trebuie sa-ti dea drumul din cauza unei erori sau omisiune de exprimare a legiuitorului, daca le demonstrezi ca mandatul e falsificat
E posibil ca organul de mentinerea ordinii sa fie organ de cercetare penala special?
CPP
Art. 55 - Organele de urmarire penala
(5) Atributiile organelor de cercetare penala speciale sunt indeplinite de ofiteri anume desemnati in conditiile legii, care au primit avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
P.S. Va asigur ca au falsificat un mandat de aducere in motivarea in fapt a necesitatii, si exista si alte dovezi ale falsificarii, dar n-are rost sa intru in detalii. Judecatorul si procurorul sunt sub urmarire penala iar organelor care l-au executat oricum le deschid dosar penal pentru Omisiunea sesizarii si Lipsirea ilegala de libertate
Dosarul penal e ca si clasat fiindca fapta nu exista...
Sunt doua chestiuni distincte, cine dispune (emite) mandatul (organ judiciar) si cine il pune in executare, sau locul unde se face retinerea sau arestarea, etc. Daca au falsificat mandatul, daca au retinut persoana in afara puterii conferite de mandat sau alte situatii abuzive de acest gen, desigur ca pot constitui fapte penale. Insa ce expuneti dvs. probabil este o situatie de fapt pe care eu nu o cunosc si sincer nici nu inteleg exact despre ce vorbim. V-am raspuns pur teoretic, si apreciez ca pentru o analiza in concret a situatiei trebuie sa prezentati detalii, acte, etc unui jurist.
P.s. ati modificat mesajul in timp ce eu am scris raspunsul, astfel incat updatez si eu:
organele de cercetare penala speciala sunt altceva decat ce am vorbit pana acum, ex: SRI (care sunt organe judiciare de urmarire penala), dar nu vreau sa mai extind discutia caci nu inteleg unde duce.