avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Două întrebări în legătură cu mandatul de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Două întrebări în legătură cu mandatul de aducere

Codul de Procedură Penală
Art. 184
Expertiza medico-legală psihiatrică
...........................................................................................................................................
(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării la comisia medico-legală psihiatrică, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică. Dispoziţiile art. 265 alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător.
..........................................................................................................................................


Art. 265
Mandatul de aducere
(1) O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei.
(2) Suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei.
(3) În cursul urmăririi penale mandatul de aducere se emite de către organul de urmărire penală, iar în cursul judecăţii de către instanţă.
(4) În cazul în care pentru executarea mandatului de aducere este necesară pătrunderea fără consimţământ într-un domiciliu sau sediu, în cursul urmăririi penale mandatul de aducere poate fi dispus, la cererea motivată a procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul.
(5) Cererea formulată de procuror, în cursul urmăririi penale, trebuie să cuprindă:
a) motivarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2);
b) indicarea infracţiunii care constituie obiectul urmăririi penale şi numele suspectului sau al inculpatului;
c) indicarea adresei unde se află persoana pentru care se solicită emiterea mandatului de aducere.
(6) Cererea prin care se solicită, în cursul urmăririi penale, emiterea unui mandat de aducere se soluţionează în camera de consiliu, fără citarea părţilor.
(7) În cazul în care apreciază că cererea este întemeiată, judecătorul de drepturi şi libertăţi dispune motivat, prin încheiere definitivă, admiterea solicitării parchetului şi încuviinţarea aducerii persoanei solicitate, emiţând de îndată mandatul de aducere.
(8) Mandatul de aducere emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi trebuie să cuprindă:
a) denumirea instanţei;
b) data, ora şi locul emiterii;
c) numele, prenumele şi calitatea persoanei care a emis mandatul de aducere;
d) scopul pentru care a fost emis;
e) numele persoanei care urmează a fi adusă cu mandat şi adresa unde locuieşte. În cazul suspectului sau inculpatului, mandatul de aducere trebuie să menţioneze infracţiunea care constituie obiectul urmăririi penale;
f) indicarea temeiului şi motivarea necesităţii emiterii mandatului de aducere;
g) menţiunea că mandatul de aducere poate fi folosit o singură dată;
h) semnătura judecătorului şi ştampila instanţei.
(9) În cazul în care judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că nu sunt satisfăcute condiţiile prevăzute la alin. (1), (2) şi (4), dispune, prin încheiere definitivă, respingerea cererii, ca neîntemeiată.
(10) Mandatul de aducere emis de organul de urmărire penală, în cursul urmăririi penale, sau de instanţă, în cursul judecăţii, trebuie să cuprindă, în mod corespunzător, menţiunile prevăzute la alin. (8).
..........................................................................................................................


1. Dacă doar dispozițiile alin. (4)-(9) de la art. 265 se aplică în mod corespunzător, în cazul în care mandatul de aducere nu cuprinde mențiunile prevăzute la alin. (8) înseamnă că mandatul a fost emis în scopul prezentării suspectului/inculpatului la comisia medico-legală psihiatrică?
2. La alineatul (5) de la art. 265 se prevede că ”Cererea formulată de procuror, în cursul urmăririi penale, trebuie să cuprindă motivarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2)”. De asemenea, la alin. (9) al aceluiași articol se prevede că ”În cazul în care judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că nu sunt satisfăcute condiţiile prevăzute la alin. (1), (2) şi (4), dispune, prin încheiere definitivă, respingerea cererii, ca neîntemeiată”.
Având în vedere că ”O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei.”, cererea prin care se solicită emiterea unui mandat de aducere conform Art. 184 alin. (4) poate fi admisă?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2019
Zebedeu, utilizator

Alte discuții în legătură

La soluționarea cererii prin care se solicită emiterea unui mandat de aducere în scopul prezentării suspectului sau inculpatului la comisia medico-legală psihiatrică, este citat suspectul/inculpatul? Zebedeu Zebedeu Codul de Procedură Penală, Art. 184 [i](4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se ... (vezi toată discuția)
Întrebare în legătură cu art. 184 din codul de procedură penală Zebedeu Zebedeu Dacă s-a emis mandat de aducere în scopul prezentării suspectului/inculpatului la comisia medico-legală psihiatrică iar la punerea în executare a ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna mai exact, in codul de procedura penala, „in cursul judecatii” eusaisapte eusaisapte In fapt, sunt suspect intr-un dosar netrimis in judecata de aproape un an, in care procurorul a falsificat mai multe ordonante pentru a ma interna nevoluntar ... (vezi toată discuția)