avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... politistul care executa mandatul de patrundere este ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

politistul care executa mandatul de patrundere este organ judiciar?

Stiu sigur ca era seful biroului de ordine publica, si era insotit de alt politist si patru mascati

Ma intereseaza daca era organ judiciar in sensul art. 9 (4) din CPP?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:08, 21 Februarie 2016
Multumesc. Am pus o intrebare teoretica sa inteleg situatia si art. 9 (4) din CPP mai bine

Atunci, discutia devine altfel:

Daca
Art. 9 (4) Atunci cand se constata ca o masura privativa sau restrictiva de libertate a fost dispusa in mod nelegal, organele judiciare competente au obligatia de a dispune revocarea masurii si, dupa caz, punerea in libertate a celui retinut sau arestat.

se refera la organele judiciare competente, care pot dispune revocarea masurii, care sunt organele judiciare competente care pot dispune revocarea masurii? Prin masura se intelege si executarea unui mandat de aducere sau perchezitie?

Cred ca art. 280 din CPP e relevant:
(3) Atunci cand constata nulitatea unui act, organul judiciar dispune, cand este necesar si daca este posibil, refacerea acelui act cu respectarea dispozitiilor legale.

adica organele judiciare pot constata nulitatea unui act

Logica juridica asa cum inteleg eu in temeiul principiului aplicarii unitare a dreptului, dicteaza in cazul executarii mandatului de aducere, ca daca e posibil sa fie executat de organe judiciare si organe de mentinerea ordinii, este obligatoriu ca organelor de mentinerea ordinii sa le fie asimilate in aceasta circumstanta atributiile si raspunderea organelor judiciare (mai precis a organelor de cercetare penala). Altfel, ar putea fi intrepretat ca echipa de executare a mandatului de aducere trebuie sa fie alcatuita din organe judiciare si organe de mentinerea ordinii, fiindca mandatul de aducere in cazul meu a fost executat de 2 politisti si 4 mascati
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
eusaisapte, utilizator
Art.9 alin.(4) se refera la situatia in care s-a luat o masura privativa sau restrictiva de libertate, s-a constatat ulterior ca masura nu trebuia luata si ca atare se dispune revocarea masurii de indata, iar cel asupra caruia s-a luat masura fie este pus in libertate, fie i se ridica interdictiile dispuse anterior.

Art. 280 cu nulitatea este altceva fata de revocarea masurilor de la art. 9(4), cu alte cuvinte actul poate sa nu fie afectat de nulitate, insa masurile dispuse initial, ulterior, se descopera ca, nu se impun sau nu se mai impun, din diferite motive.

P.s.
eusaisapte a scris:

care sunt organele judiciare competente care pot dispune revocarea masurii? Prin masura se intelege si executarea unui mandat de aducere sau perchezitie?

Fie organul care a dispus masura, fie organul superior de control ierarhic.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
trandafir2, moderator
Multumesc. Nu vad nici o restrictie pana acum pentru cei doi politisti sa fi anulat mandatul de aducere pe loc. De fapt au avut posibilitatea sa-si dea seama ca e falsificat din motivare, inca de cand l-au primit la sectie

Mai mentionez niste legi si regulamente care le-am gasit de curand sa tin minte si eu...

art. 31 (1) d) din Legea 218/2002

[ link extern ] /
"
Poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Executare Mandate desemnaţi cu procedura de executare a mandatului de aducere primesc mandatul de aducere şi verifică conţinutul acestuia dacă este întocmit conform dispoziţiilor din Noul Cod de Procedură Penală.

Dacă mandatul de aducere este întocmit conform prevederilor Noul Cod de Procedura Penală, se va face verificarea persoanei indicată în mandatul de aducere în Baza de Date privind Evidenţa Persoanelor în vederea confruntării datelor înscrise în mandat."

Cred ca m-am lamurit, politistii sunt intr-adevar competenti sa verifice legalitatea mandatului

P.S. Am gasit si o hotarare care mentioneaza executarea mandatelor de aducere de catre biroul de ordine publica

[ link extern ]

Daca v-ati lamurit si va este de folos este in regula. Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna mai exact, in codul de procedura penala, „in cursul judecatii” eusaisapte eusaisapte In fapt, sunt suspect intr-un dosar netrimis in judecata de aproape un an, in care procurorul a falsificat mai multe ordonante pentru a ma interna nevoluntar ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrică Mahu Mihai Mahu Mihai Un lucrător de poliție când are dreptul legal să emită Ordonanta de expertiza psihiatrică asupra unui titular de permis de conducere auto?Titularul are ... (vezi toată discuția)
Două întrebări în legătură cu mandatul de aducere Zebedeu Zebedeu Codul de Procedură Penală Art. 184 [i]Expertiza medico-legală ... (vezi toată discuția)