avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla cu bunurile proprii dupa divort daca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla cu bunurile proprii dupa divort daca ambii parteneri au contribuit financiar?

Prietenul meu si-a cumparat o casa, prin programul de creditare Prima Casa. Urmeaza sa ne mutam impreuna, sa o mobilam impreuna, cheltuielile sa fie la comun, iar in urmatorul an urmeaza sa ne casatorim. In caz de divort, casa este bun propriu? Cum poate ajunge bun comun? Sau ce acte se pot face pentru a-mi proteja si contributia mea?
Cel mai recent răspuns: ContSters344547 , utilizator 11:37, 22 Februarie 2016
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa mergeti la un notar unde sa dati amandoi o declaratie pe proprie raspundere in care fiecare sa arate ca toate costurile au fost suportate in parti egale.
Ar trebui vazut ce doriti, concret, ambii, caci daca el a cumparat casa, iar cheltuielile ce se vor suporta la comun sunt relative la mobile si intretinere, asta nu va da drept la casa.
Totusi, poate nu am inteles eu intreaga situatie de fapt, de aceea ar trebui clarificat.

Modalitatea in care puteti sa aveti, in caz de divort, proprietate comuna sau procent din acea casa este diferita in functie de situatia juridica si de fapt, depinde de cine cu ce a contribuit, dar si de conditiile contractului Prima casa.
Casa e bun propriu al prietenului dvs. si nu va deveni bun comun in niciun caz. Toate bunurile cumparate inainte de casatorie sunt a celui care prezinta factura de achizitie pe numele lui. Puteti lua de exemplu mobila cu factura pe numele unuia ,apoi urmatoarea achizitie pe numele celuilalt si tot asa,balanta sa fie in echilibru. Si bineinteles ca trebuie pastrate facturile fiindca la un eventual divort aveti nevoie de ele ca justificare. Nu puteti spune ca desi factura e pe numele unuia,a contribuit si celalalt, atata timp cat nu sunteti casatoriti.Dupa casatorie tot ce cumparati se prezuma a fi bun comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apatament inainte de casatorie anamarianastase anamarianastase Sunt casatorita de 5 ani si impreuna cu sotul meu ne-am mutat de o jumatate de an in apartamentul lui primit inainte de casatorie. Pana acum am stat in chirie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua după o relație de concubinaj de 2 ani de zile, se ... Alinaaa00003 Alinaaa00003 Bună ziua După o relație de concubinaj de 2 ani de zile, se poate cere partaj? (Chiar dacă acesta are un teren in jur de 1000mp )? Exista câștig in ... (vezi toată discuția)
Divort fara partaj dupa 21 de ani, bunul pe numele sotiei mai poate fi revendicat de sot? mlcmlc mlcmlc Buna seara, Incerc sa mai adresez o intrebare aici, in speranta ca a doua oara voi avea mai multa sansa si cineva chiar va raspunde. As vrea sa stiu ce ... (vezi toată discuția)