avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort fara partaj dupa 21 de ani, bunul pe numele ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort fara partaj dupa 21 de ani, bunul pe numele sotiei mai poate fi revendicat de sot?

Buna seara,

Incerc sa mai adresez o intrebare aici, in speranta ca a doua oara voi avea mai multa sansa si cineva chiar va raspunde.

As vrea sa stiu ce prevede legea pentru un caz unde in urma divortului nu s-a efectuat partaj, legat de bunurile - in acazul acesta un apartament - dobandite de unul dintre soti in timpul casniciei. Este vorba de o casnicie cu certificat de casatorie din 16 octombrie 1983 si ponuntarea hotararii definitive&irevocabile de divort din 22 septembrie 1999. Apartamentul este pe numele sotiei oficial, partajul nu a fost efectuat nici pana astazi, as vrea sa stiu daca sotul mai are vreun drept asupra apartamentului ori daca sotia are vreo obligatie fata de el daca vrea sa vanda / inchirieze / etc. apartamentul. si dupa 21 de ani de la divort.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:59, 12 August 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
apartamentul este pe numele soției pentru că doar un nume a fost trecut atunci pe act sau pentru că l-a dobândit dintr-o moștenire sau din bani proprii?
în orice caz, dacă bunul a fost comun, partajul se poate cere oricând.
soția nu va putea vinde fără soț, dar va putea închiria.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspuns. Apartamentul este pe numele sotiei, dar a fost dobandit in timpul casniciei, prin sustinerea financiara a parintilor ei. Sunt chiar dovezi de plata pe numele parintilor ei. Chiar si dupa 21 de ani de la divort trebuie sa imparta acel bun cu sotul? Nu se prescrie dreptul sotului la apartament dupa atata timp in care nu a revendicat nimic?
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2020
mlcmlc, utilizator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu avea ce sa revendice, calitatea de coproprietar nu s-a pierdut.
la partaj sotia poate cere cota majorata si sa dovedeasca faptul ca -prin parinti- a contribuit cu mai mult la achizitia bunului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca să nu deschid subiect nou, întreb aici, puțin diferit.
Dacă bunul dobândit (apartament) înainte de casatorie, dar eram împreună, este pe numele soției (de fată anterior și după căsătorie ulterior obținut), mai am dreptul la cota parte sau partaj? Mulțumesc.
Geanina DRIAN a scris:

nu avea ce sa revendice, calitatea de coproprietar nu s-a pierdut.
la partaj sotia poate cere cota majorata si sa dovedeasca faptul ca -prin parinti- a contribuit cu mai mult la achizitia bunului.

Ultima modificare: Joi, 6 August 2020
nick5roo, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
pe viitor, deschideti subiect nou, nu interveniti in subiectul altuia, ca se produc confuzii.
Nu e putin diferit, e vb de altceva.. bunul e propriu al sotiei, nu "mai aveti vreun drept" la partaj, ca nu ati avut niciodata.
aveti un drept de creanta daca ati dat bani sa cumpere, sa achite rate, sa imbunatateasca etc.., apartamentul

Alte discuții în legătură

Situatie complicata anamariadanila anamariadanila Buna ziua!Va rog, sa ma ajutati !Sunt casatorita de 11 ani .Sotul meu avea inainte de casatorie un apartament si bani la banca,eu am adus mobila.Parintii mei ... (vezi toată discuția)
Dupa 1 an de la nunta ai drept la ceva obtinut inainte de casatorie in cazul unui divort? mariana v mariana v Prietenii mei sint in aceasta situatie urata. El are apartamentul cumparat inainte de casatorie , si , acum ,sotia lui cere parte din el la divort. Din cite ... (vezi toată discuția)
Speta despre imobilele detinute de soti victorjitareanu victorjitareanu Casatoriti : el va avea un apartament de la maica-sa, care ii va veni prin partaj, dupa succesiunea in urma decesului tatalui ( un apt de vreo 130.000 ... (vezi toată discuția)