avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatoria cu o minora
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatoria cu o minora

O minora in varsta de 17 ani se poate casatorii , in cazul in care este gravida , fara incuviintarea parintilor ? Iar daca da , va putea lucra, sau sa treaca granita fara procura etc (ca in cazul unei persoane majore ) ?
nu. nu va puteti casatori fara incuviintarea parintilor pana la varsta de 18 ani si nici sa parasiti tara fara acordul pana la majorat.
Daca se casatoreste va putea iesi din tara fara acordul parintilor, cu conditia sa aiba la ea certificatul de casatorie in original si copie - sigur, pe langa documentul de calatorie (CI / pasaport) .
Am sunat la Politia de Frontiera (021 9590) si am intrebat, mi-au confirmat.
Dar ca sa se casatoreasca pana la majorat are nevoie de incuviintarea parintilor.
Sigur, eu ziceam doar de iesirea din tara daca sau dupa ce se casatoreste.
Potrivit art.272 Noul Cod Civil - În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.
Daca exista motive temeinice va puteti adresa instantei de judecata solicitând sa suplineasca acordul parintilor la casatorie avand in vedere interesul minorei urmând sa convingeti instanta asupra acestor aspecte.
Trebuie insa sa luati in considerare si perioada necesara pana când minora de 17 ani va deveni majora pentru ca un astfel de proces, chiar solutionat in regim de urgenta va dura cateva luni si s-ar putea sa ramana fara obiect intrucat persoana va deveni majora intre timp (de ex daca are deja 17 si 5-6-7 luni nu este cazul de actiune intrucat se va solutiona in cateva luni si persoana ocrotita ar implini deja 18 ani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria intre un major si o minora carolina_angelica carolina_angelica Este adevarat ca daca ai 17 ani si te casatoresti cu un baiat care este major poti parasi tara fara nici un fel de problema si fara nici un act notarial prin ... (vezi toată discuția)
Bună seara, am, și eu o întrebare, dacă o fata de 16 ani ... Chlau_dia Chlau_dia Bună seara, am, și eu o întrebare, dacă o fata de 16 ani se căsătorește, părinți mai depind de ea, sau ii mai pot face ceva??? (vezi toată discuția)
Eu am 17 ani și iubita mea are 16, ne putem cununa civil? Daniel lungu Daniel lungu Eu am 17 ani și iubita mea are 16 ne putem cununa civil chear daca amândoi sunt minori (vezi toată discuția)