avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... urmeaza sa fiu concediat ! cum sa procedez in aceasta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

urmeaza sa fiu concediat ! cum sa procedez in aceasta situatie???

Buna ziua !
In anul 2015 m-am angajat la o firma de distributie profile termopan ca sofer incadrat cod C O R 832201..aducandu mi se la cunostinta ca doar voi distribui marfa fara sa intreprind si o alta munca alta decat am fost angajat, totodata la angajare am adus la cunostinta patronului ca am niste antecedente medicale privind coloana vertebrala anume faptul ca imi este interzis efortul fizic mai exact sa ridic avand un inceput de hernie de disc cervicala capatata in urma unui accident auto si ca am avut si coloana fracturata si imi este interzis acest lucru dar neavand un document medical prin care sa dovedesc acest lucru . .......acesta a spus ca nu este nici un fel de problema caci nu voi depune efort asta pana m am angajat si ma obligat sa mi incarc autovehiculul un camion de 6.5 tone .....in fiecare zi la mana in jur cam de 6 7 tone de marfa la mana ....inspre toamna am inceput sa resimt dureri la nivelul cefei si am mijlocului..in urma investigatiilor medicale s a confirmat faptul ca hernia cervicala a avansat si m am capatat si cu alta la nivelul lombar in concluzie toata coloana mea este compromisa.......deoarece investigatiile medicale au durat ...m am prezentat la munca si de trei luni de zile port guler cervical si prestez aceasi munca ....saptamana trecuta seful mi a adus la cunostinta ca atunci cand voi primi si diagnosticul medicului care va confirma diagnosticul in urma investigatiilor Rmn va trebui sa mi caut de munca caci nu mai sunt apt pentru aceasta munca.
Deci nu mai sunt apt deoerece nu pot sa prestez si munca de manipulant sa depun efort fizic ....nu aceea pe care am fost angajat doar ca sofer si atat fara nimic altceva asa cum mi sa spus la interviu si pana sa semnez contrractul de angajare.
Totodata programul de lucru de pe contract este de la 8 la 16:30 de luni pana vineri ...dar eu intru la regim de sofer profesionist deoarece camionul se conduce cu categoria C, trebuia cumva ca soferul sa intre la incidenta diurnei si trebuia sa beneficiez de aceasta ??? deoerece parasesc judetul zi de zi atunci cand livrez ...plus faptul ca revin inapoi la depozit cu mult peste programul de munca adica in jurul orei 20:00 sau au fost cazuri cand am ajuns si la ora 22:00 fara sa beneficiez niciodata de vreo compensatie materiala pentru orele suplimentare sau macar zile libere platite....va multumesc

as intenta un proces sa i dau in judecata dar nu stiu cum se procedeaza si un avocat nu imi permit care sa ma reprezinte in instanta ?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
stancut_sabin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 24 Februarie 2016
1. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
....

Art. 64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

4. Pasi actiune in instanta:
- formulare cerere de chemare in judecata
- depunere cerere de chemare in judecata la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim 61(c) pt apt conditionat? crinna crinna Buna ziua, Am un angajat care a fost operat de ulcer anul trecut in iunie 2010 a avut primul cm avand codul de boala 556, apoi a continuat cu 571(ileus ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru ca nu mai sunt apt de munca alex_marian alex_marian Buna seara ,lucrez al o firma de 7 ani locul de munca presupune mult efort fizic ,iar anu asta am suferit o operatie de hernie de disc,am stat in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediere art 61 lit c consuello consuello Buna seara, cum ar putea proceda un angajat care lucreaza pe un post ce presupune efort fizic, daca in urma unui accident ( ruptura ligamente) nu mai poate ... (vezi toată discuția)