avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatei de proprietari intr-un bloc nou
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatei de proprietari intr-un bloc nou

Buna ziua,

As dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari:
- M-am mutat de curand intr-un bloc nou construit si acesta nu are asociatie. Problema este ca, de cand m-am mutat nu am achitat apa, canalizarea si nici salubritate (4 luni) pe motiv ca nu avem asociatia infiintata. Sotul meu s-a interesat daca putem face contract direct cu furnizorul si au spus ca nu se poate deoarece trebuie sa fim inscrisi la o asociatie.
Asociatiile deja infiintate nu ne primesc deoarece trebuie sa preia tot blocul si inca nu sunt toate apartamentele vandute. Am vorbit cu proprietarul blocului sa ne predea actele fiecarei apartament pentru a infiinta singuri o asociatie si acesta nu doreste. Intrebarea mea este daca prin lege, el este obligat sa infiinteze o asociatie sau sa ne inscrie pe toti la o asociatie?
- As mai dori sa va intreb ceva: daca ceasurile de apa, el ar trebui sa le puna? Deoarece cand m-am mutat nu am fost atenta si acestea nu exista, proprietarul blocului tot spune ca le pune si "ne duce cu zaharelul".
Problema mare este ca nu am achitat pana acum deloc apa si mie teama ca atunci cand o voi face, va fi "cu varf si indesat "

Va rog foarte mult daca ma puteti indruma ce as putea face ca sa pot achita apa, canalizarea si salubrizarea si sa fim si inscrisi la o asociatie.
P.S. Eu stiu ca proprietarul blocului este obligat prin lege de a ne inscrie la o asociatie si de a pune contoar de apa deoarece este un bloc nou construit. Va rog corectati-ma daca gresesc.

Multumesc, Georgiana
Cel mai recent răspuns: georgianagia , utilizator 08:04, 25 Februarie 2016
Buna ziua,
Proprietarii sunt obligati sa se constituie in asociatie de proprietari, nu constructorul are aceasta obligatie.
In schimb, constructorul trebuie sa va monteze apometre. Devreme ce nu aveti apometre montate, inseamna ca nu e contorizat consumul dv individual din apartament (are apometru pe bloc?) si daca nu este nici asociatie,inseamna ca factura de apa vine inca pe constructor, deci el trebuie s-o achite. (problema ce s-ar pune, este ca la transcrierea contractului cu compania de apa pe asociatie, va trebui achitat tot consumul- apa+canalizare este vorba de aceeasi factura). De unde veti sti fiecare ap. cat aconsumat? puneti-i aceasta problema constructorului (altfel veti plati doar ce veti consuma de cand va monteaza apometrul)
Cu salubritatea, unde aruncati gunoiul? (in containerul constructorului? inseamna ca el plateste...si nu va solicita nimic? asta nu e un lucru rau ;))
este bine totusi sa se ocupe cineva de asociatie...dupa care lucrurile vor intra in normal..

Toate cele bune!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
O asociatie de proprietari poate sa fie infiintata de cel putin 3 proprietari.

Consultati Legea 230/2007 a asociatiilor de proprietati si normele de aplicare HG 1588/2007 (le gasiti pe net, informatii despre asociatii gasiti si in primul topic al aceste sectiuni).

Nu aveti nevoie de acordul proprietarului blocului pentru infiintarea asociatiei de proprietari, el este un simplu proprietar al restului de apartamente nevandute.

Actele de proprietate le detin proprietarii deja mutati si nu trebuie sa le solicitati dezvoltatorului.

Blocul trebuie sa aiba bransamente pentru utilitati, apa, caldura, gaze si trebuie intrebat dezvoltatorul despre contractele de furnizare a utilitatilor.

Contoare pentru apometre trebuie sa isi monteze fiecare proprietari daca nu este prevazut altfel in contractul de v/c.

Trebuie citite cu atentie obligatiile vanzatorului din contract in ceea ce priveste utilitatile si restul de obligatii asumate.
cyan, moderator
Va multumesc frumos pentru raspusurile acordate.As dori sa mentionez ca exista un ceas de apa pentru tot blocul (8 apartamente) si constructorul blocului nu are contract cu nici un furnizor de apa, canalizare sau salubrizare #-o Daca nu va deranjez, as dori sa va mai intreb ceva:

- ce trebuie sa facem noi, proprietarii in acest caz? deoarece furnizorii ne-au spus ca nu pot face contract cu fiecare proprietar, si ne trebuie asociatie de proprietari.

- avand in vedere ca este un singur bloc nou construit in tot cartierul, ma gandeam ca cel mai bine ar fi fost sa ne preia o asociatie deja infiintata. Doamna care lucreaza acolo a spus ca nu ne poate prelua. Nu mi-a dat nici o alta explicatie pentru care nu ne poate prelua.
Exista cumva prin lege vreun numar maxim de blocuri care pot fi inscrisi la o asociatie, sau este doar o rea vointa a doamnei.

Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat!
O seara frumoasa!
georgianagia, utilizator
georgianagia a scris:
- ce trebuie sa facem noi, proprietarii in acest caz? deoarece furnizorii ne-au spus ca nu pot face contract cu fiecare proprietar, si ne trebuie asociatie de proprietari.

Faceti exact ceea ce au spus furnizorii: constituiti-va in asociatie de proprietari.
Doamna care lucreaza acolo a spus ca nu ne poate prelua. Nu mi-a dat nici o alta explicatie pentru care nu ne poate prelua.
Exista cumva prin lege vreun numar maxim de blocuri care pot fi inscrisi la o asociatie, sau este doar o rea vointa a doamnei.

Nu e nici un fel de rea vointa. Nu exista notiunea sau procedura "preluare" asa cum va exprimati dumneavoastra a unui bloc de catre o asociatie deja infiinata. Exista posibilitatea infiintarii unei asociatii noi care sa cuprinda atat blocul (blocurile) ce sunt constituite acum in asociatie cat si blocul dumneavoastra.
Repet "nu exista proicedura preluarii".
Cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si vedeti acolo cum se infiinteaza si cum functioneaza o asociatie de proprietari.

Va multumesc foarte mult pentru ajutor!

Georgiana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imposibilitate de incheiere contract apa Monica147 Monica147 Locuim de 5 ani intr-un bloc nou construit si pana acum nu am reusit sa incheiem un contract de apa. Avem apometre individuale insa constructorul nu a predat ... (vezi toată discuția)
Contract apa ilfov - plata pausal justmematza justmematza Buna seara, Exista urmatoarea situatie: un bloc are contract cu un furnizor de apa {altul decat Apa Ilfov). Am fost instiintati de cei de la Apa Ilfov ca ei ... (vezi toată discuția)
Conventie privind consumuri laurab82 laurab82 Buna ziua! ... venim si noi cu o intrebare , daca puteti sa ne dati cateva indicatii -POATE ESTE CINEVA CARE STIE SI NE POATE AJUTA. In ce conditii se incheie ... (vezi toată discuția)