avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ROG UN SFAT URGENT SI CAT MAI BUN PT ADMINISTRATORUL ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ROG UN SFAT URGENT SI CAT MAI BUN PT ADMINISTRATORUL UNUI SRL

Am nevoie de un sfat cat mai rapid si cat mai "real" posibil. Situatia este urmatoarea:
- este vorba de un SRL infiintat in 1992, care are 2 asociati cu 50% si 50%. Unul dintre acestia este si administratorul firmei.
- mentionez ca acest SRL are datorii la bugetul de stat in valoare de aproximativ 15.000 lei, adica taxele si impozitele aferente anului 2009 nu s-au achitat deloc.
- nu are niciun salariat cu carte de munca.
- contul bancar este blocat de cateva luni bune datorita popririi pusa de stat pentru a recupera o amenda sau asa ceva.
Problema a aparut atunci cand aceasta firma a fost citata pentru deschiderea procedurii de insolventa. Firma in cauza are o creanta fata de unul dintre furnizorii sai in valoare de 33.000 lei. Acestia au introdus cererea de deschidere a procedurii insolventei prin care au solicitat deschiderea procedurii de insolventia, urmata de deschiderea procedurii de faliment si au solicitat si desemnarea unui administrator judiciar. Creanta lor este certa, lichida si exigibila, iar prin cererea sus mentionata, creditorul face toate dovezile in acest sens (facturi, chitante pt plata partiala a unor facturi). Tin sa mentionez faptul ca intre acest furnizor si firma debitoare nu a existat niciun contract de vanzare cumparare, ci totul s-a facut pe baza de facturi si chitante. Unele dintre aceste facturi nu sunt semnate de reprezentantul firmei debitoare, ci de catre o persoana oarecare pe care agentul firmei distribuitoare il gasea la magazinul de desfacere in momentul in care era livrata marfa. Are vreo importanta acest aspect? Referitor la dobanda pe care au calculat-o, avand in vedere faptul ca nu exista contract intre parti, aceasta a fost calculata conform art. 2 din OG 9 din 2000. Si un ultim aspect privind aceasta probleme ar fi acele ca la un moment dat s-a facut un retur de marfa de catre firma debitoare catre firma creditoare, dar nu s-a incheiat la acel moment niciun proces-verbal sau ceva din care sa reisa returul respectiv. S-a facut in graba si urma sa se intocmeasca si hartiile necesare dovedirii returului dar nu s-au mai facut aceste hartii nici pana in momentul de fata. Exista vreo posibilitate reala sa facem ceva in acest sens? Acestia stiu ca s-a facut returul respectiv, dar banuiesc ca nu vor fi de acord sa recunoasca acest retur, desi era o valoare destul de maricica, respectiv vreo 5.000 lei.
In aceasta situatie, as dori sa stiu ce ar trebui sa faca:
- sa conteste aceasta cerere a creditorului, dar in aceasta situatie ma gandesc ca ar trebui sa faca proba existentei fondurilor banesti disponibile, iar acest lucru este aproape imposibil in acest moment;
- sa depuna o cerere prin care solicita deschiderea procedurii insolventei
, urmand sa intre in reorganizare judiciara si sa propuna un plan de reorganizare a activitatii, ceea ce nu mi se pare a fi posibil deoarece acest plan nu ar prezenta interes si nici garantia ca acei creditori isi vor recupera creanta ulterior reorganizarii;
- sa fie de acord si sa-si declare intentia de a intra in procedura simplificata adica direct in faliment.
Daca cea mai viabila solutie in acest moment este intrarea in faliment a srl-ului respectiv, atunci as dori sa stiu ce se va intampla daca in urma efectuarii inventarului bunurilor societatii si a scoaterii la vanzare a bunurilor prin licitatie pubila sau negociere directa, nu se acopera intreaga creanta
sau daca se va constata ca societatea nu are niciun bun in averea sa, niciun creditor nu se ofera sa avanseze sumele corespunzatoare, atunci ce se va intampla? Exista posibilitatea ca ulterior decalrarii falimentului si a radierii societatii sa se deschida un alt proces impotriva administartorului acestei firme si acesta sa fie tras la raspundere pt situtia creata? Este posibil ca sa se ajunga la punerea sechestrului asupra bunurilor proprii ale administartorului sau ale asociatilor firmei (ma refer la un apartament din care are 50% un asociat si 50% celalalt asociat, la un autoturism al administratorului si cam atat ar fi bunurile personale)?
Va rog frumos, daca ati mai intalnit asemenea cazuri in practica, sa ma sfatuiti ce solutie ar fi mai buna pt a iesi cat de cat bine (dintre 3 rele sa o alegem pe cea mai putin rea dintre ele) din aceasta situatie.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
Silvia Aldea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 13:12, 5 August 2009
Sfatul meru este direct procedura de faliment. Asupra bunurilor asociatilor / administratorului nu se poate indrepta nimeni decat daca se dovdeste reaua credinta in administrarea afacerii.
Daca se doreste continuarea activitatii pe fira debitoare se poate contesta cererea creditorului privitor la cuantumul creaantei, tinand cont de returul de 5000 lei efectuat, care ar scadea cuantumul creantei sub 30.000 lei, cuantumul minim.
Dovada efectuarii returului se poate face cu orice mijloace de proba admise, inclusiv martori.
Pt. angajarea raspundertii membrilor organelor de conducere este incident art.138 din L 85/2006 a insolventei
Capitolul IV - Raspunderea membrilor organelor de conducere


Art. 138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)
Faliment ContSters69698 ContSters69698 Daca sunt asociat la un S.R.L., si firma are datorii de 70000 RON la un furnizor, dar nu are datorii la stat, firma furnizoare poate declansa ... (vezi toată discuția)
Executari silite pentru administratori firme in insolventa mirela_man mirela_man Buna ziua, As avea doua intrebari .Firma se afla in insloventa din decembrie 2007.Inainte de intrarea in insolventa Adminsitratorul societatii a luat 2 ... (vezi toată discuția)