Va rog o solutie, daca cineva s-a mai confruntat cu aceasta situatie.
Avem urmatoarea problema: bloc nou de 4 ani, fara subsol iar la un ap de la parter a aparut igrasie pe peretele exterior. Specialistii care au vazut problema spun ca s-a infiltrat din exterior prin betonul stalpului blocului, deoarece hidroizolatia nu e corect facuta sau poate chiar nu exista.
Asigurarea nu despagubeste proprietarul, pe motiv ca nu cuprinde asigurarea astfel de probleme (este cea facuta de banca, cand s-a luat creditul). Mai departe proprietarul cere daune de la Asociatie, insa nu mi se pare corect, atata timp cat nu Asociatia a construit blocul si nimeni nu stie cum s-au executat lucrarile la fundatie.
Este adevarat ca mai nou, blocurile noi au numai 3 ani garantie ? Asa ne-au transmis dezvoltatorii. E drept, de acum Asociatia va reface hidroizolatia fundatiei, dar acum cine suporta reparatia apartamentului ?
Asa ramane copilul cu buricul netaiat daca sunt prea multe moase in jurul sau.
Nu va costa nimic sa sesizati OPC-ul, Inspectia in constructii, serviciul de urbanism... Dar daca aici selectati si luati drept litera de lege cand scrie cineva ca doar un specialist poate constata ori ca doar instanta..., e alegerea dumneavoastra sa mergeti pe orice cale.
Dar eu va spun ca cei de la inspectoratul in constructii au specialisti, ca serviciu de erbanism are specialisti iar o lucrare prost facuta poate fi sesizata la OPC. Abia dupa ce aveti ceva raspunsuri de la aceste institutii, adrese poate in care se precizeaza a cui este responsabilitatea si nu se rezolva, atunci da, ar fi cazul sa va adresati instantei sprijinindu-va si pe documentatia de la institutiile de care aminteam.
Daca reclamatia e facuta de catre asociatie (impotriva dezvoltatorului) asociatia fiind persoana juridica, OPC nu se baga.
Eu din cate stiu garantia la structura pentru constructii noi e de 10 ani, de la receptia lucrarii. Asociatia de proprietari a efectuat receptia lucrarii de la dezvoltator?
@ pop_m
Sa nu creem confuzii. N-am sa va intreb cine a fost mai inatai, oul sau gaina. Asociatia a luat fiinta dupa ce dezvoltatorul a facut vanzarea apartamentelor. Dupa aceea locatarii s-au constituit in Asociatie de Proprietari. Ce treaba are Aociatia de Proprietari cu procesul verbal de receptie? Vanzarea s-a facut prin Asociatie ?
@ thesys
Responsabilitatea este a dezvoltatorului, cu care trebuie sa discutati si care trebuie sa va dea un raspuns scris.Daca dezvoltatorul se eschiveaza, urmati pasii indicati de @Adriantot.
Pentru viciile ascunse ale structurii, garantia este pe toata durata de viata a acesteia (Legea 10/1995 cu modificari si completari). Aici nu e cazul. Probabil nu s-a efectuat aceasta izolatie, sau daca da...in mod defectuos. Apa din ext. presupun ca vine de la ploaie si nu altceva (conducte sparte, sau altceva). Sfatul meu...puneti pe cineva sa remedieze toata treaba, caci daca stati dupa autoritati, nu rezolvati nimic. Pastrati bonuri, chitante, inclusiv chitante de mana de la muncitori, cu eventual copii de buletine - asta dupa ce aveti un raspuns de la dezvoltator. Cert este ca igrasia in casa va afecteaza si sanatatea. Depinde de cost, insa in cazul dv, m-as apuca de treaba. Despre ce dezv.e vb? Si eu sunt interesat de o achizitie imobiliara si ar fi bine de stiut.
Raspunsul legal la problema expusa de dvs. este urmatorul:
Asociatia de bloc, raspunde de toate reparatiile imobilului ce tin de proprietatea comuna.
In cazul de fata, peretele exterior este proprietate comuna.
Apoi, da, garantia este de 3 ani.
Dar daca dovediti ulterior ca nu exista acea hidroizolatie, abia atunci puteti cere despagubiri dezvoltatorului, ce la randul lui va cere constructorului sa suporte aceste daune, intrucat este vina lui. Acesta este un viciu ascuns. Lipsa hidroizolatiei.
Daca exista acea hidroizolatie, nu mai este viciu ascuns, si vanzatorul nu mai este tinut sa remedieze aceasta problema, intrucat a trecut 3 ani si nu mai opereaza termenul de garantie.
Iar consturile intregii lucrari de reparatii vor fi suportate de catre toti proprietarii imobilului, prin intermediul asociatiei de proprietari, ce va angaja o firma de constructii ..bla bla bla.
Prin urmare, aveti doua variante.
Prima: Comandati o expertiza tehnica din care sa reiasa clar, daca exista hidroizolatia sau nu. Cauza probabila a aparitiei igrasiei pe peretele exterior.
Costuri ce vor fi suportate de catre asociatia de proprietari.
De reparat trebuie sa reparati, conteaza cine plateste acest lucru.
Ulterior acestui lucru, il veti actiona in instanta pe dezvoltator solicitand daune materiale datorate in urma repararii viciului aparut.
A doua: Nu mai faceti nici o expertiza, si re-izolati si reparati si toate costurile le suporta asociatia de proprietari. In felul acesta scutiti niste bani si nu mai platiti o expertiza tehnica, ce poate dovedi ca exista acea hidroizolatie si nu mai este vina constructorului, si nici vanzatorul nu este tinut sa garanteze reparatia viciului aparut.