prescriptia nu, iar la perimare....pe noul cod sunt multe discutii :)
in primul rand, spre deosebire de vechiul cod, este necesar ca executorul sa ii ceara creditorului sa isi indeplineasca o obligatie si creditorul sa nu faca niciun demers timp de 6 luni. deci...nu mai e ca inainte sa fie necesar sa treaca 6 luni. plus ca se mai nimeresc din cand in cand niste cereri de staruinta de care sa nu stiti....
ati facut rau ca nu ati facut atunci contestatie. acum platiti greseala
Deci vreti sa spuneti ca s-a intrerupt termenul prescriptiei de trei ani primind acel titlu executoriu ?chiar daca nu am platit nimic ,nu s-a facut poprire , deci nici un act
si daca trec 6 luni fara nici o actiune din partea creditorilor nu as putea invoca perimarea ?
Azi am citit despre perimare :
Diferenţa în aplicarea acestui articol, în raport cu vechea reglementare, este aceea că Legiuitorul, pentru protejarea -- nenecesară după părerea noastră -- a creditorului a adăugat sintagma "ce i-a fost solicitat în scris, de către executorul judecătoresc", astfel că perimarea curge la şase luni de zile după ce executorul a făcut o solicitare, iar creditorul nu a răspuns, perimându-se executarea, astfel, de drept.
În ceea ce priveşte prescripţia, aceasta operează în aceeaşi manieră ca în legea veche, odată perimată executarea, debitorul se poate folosi de acel termen la calculul prescripţiei.
Aspect aplicabil în ambele forme ale legii
În cazul în care, pe tot parcursul executării silite, a trecut acest termen de şase luni de zile, indiferent că la începutul executării sau la mijloc ori spre sfârşit, sancţiunea este aceeaşi, de perimare, fiind imbatabilă din punct de vedere procedural.
Comunicarea titlului executoriu in 2015 poate fi considerat ca un act intrerupator al presciptiei extinctive dar, numai cu conditia ca punerea in intarziere sa fie urmata de chemarea in judecata a celui in folosul caruia curge prescriptia in termen de 6 luni de la data punerii in intarziere.[Art.2.540 NCC].Cu privire la perimare v-a explicat foarte corect Avocat Mihaela88, este greu sa verificati daca creditorul a raspuns sau nu la adresele executorului mai ales ca, corespondenta se poarta direct intre creditor si executor.