avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... curatela sau testament?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

curatela sau testament?

Buna seara,

As dori un sfat pentru situatia in care me aflu in prezent impreuna cu fiul meu. Sunt divortata de sotul meu de aproape 3 ani, am primit copilul (acum in virsta de 8 ani) spre crestere si educare, am incheiat partajul. Momentan sunt in posesia unui apartament, care este exclusiv al meu si i-am primit in spatiu pe parintii mei (au cartile de identitate eliberate pe adresa respectiva). Eu sunt necasatorita, momentan muncesc intr-o tara din Comunitatea Europeana, fiul meu urmeaza scoala aici. Intre timp mi-am facut o asigurare de viata si in curind mai doresc sa fac inca una mai detaliata. Beneficiarul acestor asigurari este fiul meu minor. Fiind singura persoana din viata fiului meu care se ocupa de cresterea si educarea lui, doresc sa ii asigur un viitor chiar si in situatia in care sa zicem ca decedez inainte ca el sa devina major. Doresc sa precizez ca tatal fiului meu (fostul meu sot) a avut si cred ca mai are probleme cu alcoolul si pariatul la cazinouri, deci a fost ani de zile plin de datorii de care nici idee nu mai avea.

Aceasta fiind situatia mea, as dori sa stiu ce se poate intimpla in cazul decesului meu inainte ca fiul meu sa fie major:
- tatal natural poate cere in instanta copilul spre crestere si educare? Daca da, cum poate fi prevenit acest lucru? Pot numi pe cineva (parintii mei) care sa se ocupe in continuare de copil pina la majorat? Care ar fi procedura?
- in cazul decesului meu, fiul meu devine unicul meu mostenitor (minor). Daca tatal sau ii obtine custodia in instanta, are drept de folosinta asupra bunurilor care ii revin de drept copilului dupa decesul meu (inaintea majoratului)? Cu alte cuvinte, poate face uz de apartamentul care ii revine copilului dupa decesul meu, iar parintii mei ramin fara spatiu de locuit? Sumele din asigurarile mele de viata in favoarea copilului pot fi folosite de tatal copilului inainte ca acesta sa devina major, in caz ca va obtine custodia? Cum pot preveni acest lucru?
- exista o procedura comuna pentru toate aceste situatii sau pentru fiecare (apartament, asigurari) trebuie intocmit un act separat? Aici mi s-a explicat de catre un avocat al unei firme de asigurari ca exista o procedura numita "curatela", dar as dori sa stiu mai multe amanunte despre aceasta situatie in cadrul legislativ roman (avem cetatenia romana). Se pare ca un testament nu este suficient in acest caz, dar nu am inteles exact de ce. Sfatul acestui avocat a fost sa rezolv cit mai rapid aceasta situatie care este destul de delicata din punct de vedere legal. Este o problema in ce priveste onorarea daca asigurarile sunt incheiate si rulate intr-o alta tara UE? Desigur ca in cazul decesului meu, fiul meu va trebui sa se intoarca in Romania.

Va rog mult sa ma sfatuiti care este cea mai buna cale sa-i ofer copilului meu cea mai buna protectie a sa (pentru crestere si educare), cit si a tuturor bunurilor care ii revin.

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: DoriTM , utilizator 12:47, 5 August 2009
Buna seara

In primul rand cei de la asigurari stiu cel mai si sunt cei mai in masura sa va explice cum stau lucrurile privind avantajele unei polite de asigurare.
In al doilea rand trebuie sa faceti un testament cat mai repede cu putinta. Referitor la custodia copilului, se cere in instanta o interdictie asupra revenirii copilului spre grija tatalui.
In primul rand fiul dvs este unicul mostenitor deci nu este nevoie de absolut nici un testament!
In al doilea rand puteti face o actiune in instanta in vederea incredintarii tutelei asupra baiatului dvs parintilor dvs ! In acest fel nu va mai exista posibilitatea ca la un eventual deces al dvs tatal copilului sa ceara in instanta incredintarea tutelei asupra baiatului.
In privinta asigurarilor si a posibilitatilor de incasare a ppolitelor de asigurare in caz de deces sunt necesare foarte multe documente pe care le cer asiguratorii romani . Cel mai bine ar fi sa contactati 2-3 societati mari de asigurare din Romania si sa le solicitati documentele in baza carora despagubesc in caz de deces ,precum si alte detalii legate de ceea ce va intereseaza pe dvs.Aveti mai jos un link cu lista celor mai mari firme de asigurare.

[ link extern ]

Succes!B-)
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc mult pentru sfaturi! O precizare: politele de asigurare de viata sunt incheiate aici in Olanda, unde platesc deci primele de asigurare. Dar situatia este o provocare si pentru cei de aici: locuim aici de 2 ani, avem permise de rezidenta, lucrez si am venituri constante, dar avem cetatenie romana. Ce am inteles clar ca situatia trebuie rezolvata in Romania pentru ca suntem cetateni romani, iar ei vor sti in cazul decesului meu ce vor trebui sa faca mai departe (atunci copilul va locui in Romania la parintii mei). Este suficienta in acest caz actiunea in instanta in vederea incredintarii tutelei asupra copilului parintilor mei? Si o ultima rugaminte: puteti sa-mi spuneti in principiu cum decurge aceasta actiune in instanta? Este doar sa zicem o cerere care se rezolva intr-o sesiune sau trebuie sa demonstrez cu probe de ce doresc sa nu primeasca tatal copilului tutela dupa decesul meu? Asta e foarte important pentru mine, mai ales din punct de vedere al timpului: locuies si muncesc aici, iar daca actiunea se intinde pe mai multe sesiuni, devine foarte complicat cu calatoria si organizarea serviciului meu. As putea imputernici un avocat sa ma reprezinte in instanta, fara sa mai fie necesara prezenta mea?

Dar daca patesc ceva pina reusesc sa aranjez procedurile, iar tatal va cere si obtine in instanta dreptul asupra tutelei copilului, ce se intimpla cu tot ce ii revine copilului (apartament si sumele de la asigurari), dar nu poate dispune el insusi pina la majorat?

Astept cu nerabdare sfatul Dvs., mai ales ca saptamina viitoare ne intoarcem in tara pentru vacanta. Stiu ca e vacanta judiciara, dar poate reusesc sa organizez ceva. As putea lasa apartamentul prin testament parintilor mei (fara drept de vinzare de exemplu)? Eu sunt de asemenea singurul lor copil, deci nu exista probleme cu alti mostenitori, iar dupa decesul lor, apartamentul revine direct copilului meu?

Va multumesc inca odata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare copil FlorinM33 FlorinM33 In urma cu cateva zile sora mea a decedat lasand in urma un copil in varsta de 3 ani si jumatate. Nu a fost casatorita cu tatal copilului, insa el este ... (vezi toată discuția)
În cazul custodiei exclusive, dacă părintele care deține ... marevna marevna În cazul custodiei exclusive, dacă părintele care deține custodia decedează, minorul ajunge la părintele care nu deține custodia? Chiar dacă acestuia ... (vezi toată discuția)
Cum procedez? camy20 camy20 in urma divortului detin custodia unui copil de 7 ani,intrebarea mea,in cazul decesului meu ce se v-a inti,pla cu copilul meu?cat sunt in viata pot ceda ... (vezi toată discuția)