avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... În cazul custodiei exclusive, dacă părintele care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

În cazul custodiei exclusive, dacă părintele care deține ...

În cazul custodiei exclusive, dacă părintele care deține custodia decedează, minorul ajunge la părintele care nu deține custodia? Chiar dacă acestuia i-a fost luata custodia pentru ca de ex se droghează?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 11:01, 13 Noiembrie 2023
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autoritatea revine automat celuilalt părinte prin lege în cazul decesului unuia dintre părinți.

În situația în care părintele respectiv reprezinta un pericol pentru creșterea și educarea copiilor este necesara intervenția instantei și a autorităților administrației publice cu atribuții în domeniu pentru a scoate copilul dintr o potențială stare de pericol și a l plasa temporar sau definitiv la o alta persoana care sa exercite autoritatea părintească.
Asta în caz ca se sesizează instanta din oficiu? Se poate cere de către părintele care are custodia exclusiva ca în caz de decesul lui, copilul sa nu fie incredintat parintelui rămas în viata dacă acesta reprezinta un pericol?

Ultima modificare: Duminică, 12 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta nu se sesizeaza din oficiu.

Se poate dispune prin testament ori prin conventie in timpul vietii, insa instanta nu este obligata sa procedeze in sensul dorit. Tot va analiza prin prisma interesului superior al copilului cine este cel mai in masura sa exercite autoritatea parinteasca daca un parinte este decedat si al doilea este intr -o sitiuatie de pericol pentru sine si pentru copil. Insa cu siguranta va conta.
În funcție de gravitatea faptelor se poate cere de acum decăderea părintelui problemă din drepturile părintești.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie definitiva pt copil ariana2506 ariana2506 buna ziua. sunt casatorita de 5 ani si am un copil de 4 ani. de 3 luni sunt despartita de sot (fara hotarare judecatoreasca). sotul este un impatimit al ... (vezi toată discuția)
Buna seara. o intrebare,va multumesc anticipat. exercitarea autorității ... Liliana2019 Liliana2019 Buna seara. O intrebare,va multumesc anticipat. Exercitarea autorității parintesti de către un singur părinte inseamna acelasi lucru cu decăderea din ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi tata disparut fara urma Augusta86 Augusta86 Buna ziua, Am o fiica de 6 ani, in urma unei relatii cu un cetatean american. Nu am fost casatoriti, dar fetita mea ii poarta numele. Primii patru ani din ... (vezi toată discuția)