Buna seara,
Cum toti vecinii mei isi fac de cap as dori si eu sa mansardez(am firma de constructii) .Am batut azi pe la vecini am fost pe la asociatia si domnul administrator mi-a zis ca trebuie sa fie absolut deacord toti vecinii, cea ce e cam greu.
Nu e greu, doar o cheltuiala si ceva timp. Cei de la ultimele 2 etaje chiar se vor bucura (nu vor mai fi inundati si vor avea mai multa caldura !)
Faci un tabel cu proprietarii din acea scara, si bati din usa in usa pentru semnatura lor si date din CI. Unde intampini greutati le platesti contravaloarea, negociata. Spor!
Am uitat un cuvant : teoretic . Si daca cumparatorul beleste ochi ,si practic .
Cel putin eu nu as cumpara stiind ca trebuie sa platesc impozit si pe proprietatea altuia (proprietate de facto )
A nu se uita ca o mansardare ingreuneaza structura si pot aparea probleme la blocurile vechi si de asemenea problemele cu instalatiile care n-au fost dimensionate corespunzator.
Eu personal locuiesc la ultimul etaj si nu mi-as dori pe nimeni deasupra, prefer neajunsurile provocate de infiltratii. As accepta varianta mansardarii doar pentru extinderea apartamentului meu.
Acoperisul nou ce regim are? Nu cumva e bun comun si la repararea lui trebuie sa contribuie toti proprietarii?
Atentia la forma legala: trebuie autorizatie de construire in baza unui proiect si a unei expertize de specialitate.
Eu administrez un bloc mansardat, este adevarat, cand am preluat blocul, mansardarea era deja terminata de cateva luni, iar cele 20 de apartamente rezultate erau deja populate cu proprietari.
Fiind la 20 m de blocul meu, am avut ocazia sa observ cam ce s-a facut inainte de a se incepe lucrarea propriu-zisa; s-au luat probe de sol - din cate mi-aduc aminte s-au preluat probe cam de la 10 m adancime; mai departe nu prea stiu, insa dezvoltatorul fiind un om serios, a avut toate autorizatiile si agrementele necesare.
Ceea ce recomand eu acum: asociatia de proprietari sa-si angajeze, separat de toata lucrarea, un diriginte de santier (costurile sa intre in lucrarea pe ansamblul ei), iar toate discutiile referitoare la - construim mansarda si noi (dezvoltatorul) va promitem ca va facem termoizolarea, reabilitam subsolul, etc., etc. ..., sa fie bine stabilite si trecute in documente, altfel dezvoltatorul nu misca un deget daca ati uitat ceva.
Referitor la acoperis - desigur, acesta intra in categoria lucrarilor pe cota-parte indiviza, dar ce credeati? Numai ca trebuie sa intelegeti ca daca acoperisul se executa cu o tabla din aceasta speciala, nu o sa mai aveti treaba cuacesta 30-40 de ani, basca faptul ca cei de la ultimul nivel nu mai au probleme de supraincalzire vara / frig iarna, pericol de inundatii.
La blocul despre care am vorbit, alimentarea cu utilitati s-a facut separat, asa ca nu sunt probleme din acest punct de vedere.