avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dotari casierie asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dotari casierie asociatie de proprietari

Va rog sa-mi raspundeti daca Asociatia de proprietari poate fi obligata de catre Politia de proximitate,in baza L. 333/2003 si a HG. 301/2013 sa-si doteze locul in care incaseaza intretinerea cu sistem de alarma antiefractie, camera video montata in interior si exterior,casa de bani,mijloace de protectie mecano-fizice,avind in vedere ca asociatia de proprietari este o forma de asociere autonoma cu personalitate juridică, fără scop patrimonial,non profit,a majoritatii proprietarilor ,si nu o unitate in sensul dat de normativele specificate mai sus .Poate ca nu toate asociatiile isi permit sa se utileze cu astfel de dotari. S-a incheiat P-verbal intre presedintele asociatiei si Politistul de proximitate in urma constatarii acestuia ca nu avem dotari la asociatie, sa se utileze cu dotarile prezentate mai sus casieria altei asociatii cu spatiu mai mare unde se poate asigura acest lucru si face incasarile a patru asociatii unde este un singur administrator,fara hotarirea Adunarii generale a asociatiei.P-verbal in cauza nu are stampila politiei,ci doar o semnatura care nu este a agentului specificat in p-verbal,dupa comparatia cu alte inscrisuri semnate de acesta.
Din HG 301/2013-Art. 2 – (1) În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege, unităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Lege, denumite în continuare unităţi indiferent de natura capitalului social, forma de organizare ori asociere, modul de deţinere a bunurilor ori valorilor, trebuie să adopte măsuri de securitate în formele prevăzute de Lege, completate cu măsuri procedurale.
(2) Cerinţele minimale de securitate, pe zone funcţionale şi categorii de unităţi, sunt prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 2-L 333/2003
(1) Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite in prezenta lege unitati, sunt obligate sa asigure paza acestora.
(3) Adoptarea măsurilor de securitate prevăzute la alin. (1) se realizează în conformitate cu analiza de risc efectuată de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experţi abilitaţi, care deţin competenţe profesionale dobândite pentru ocupaţia de evaluator de risc la securitatea fizică.

HG 1588/2007 –Norme de aplicare a l 230/2007 a asociatiilor de proprietari ART. 6. i) posibilitatea asigurării, după caz, a unui spaţiu de administrare special amenajat, unde se va putea desfăşura serviciul de administrare şi în care pot fi păstrate în siguranţă documentele asociaţiei.
DECRET nr. 209 din 05.07.1976 pentru aprobarea Regulamentului operatiilor de casa
ART. 18 Unitatile pot pastra peste limita soldului de casa:
a) sumele incasate dupa terminarea programului de functionare a bancilor, a celorlalte institutii de credit la care isi au deschise conturile sau unitatilor de posta si telecomunicatii, cu conditia sa fie depuse sau utilizate in ziua urmatoare;
Va multumesc mult pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: bureac62 , utilizator 10:44, 26 Februarie 2016
bureac62 a scris:




HG 1588/2007 –Norme de aplicare a l 230/2007 a asociatiilor de proprietari ART. 6. i) posibilitatea asigurării, după caz, a unui spaţiu de administrare special amenajat, unde se va putea desfăşura serviciul de administrare şi în care pot fi păstrate în siguranţă documentele asociaţiei.


Iata ce prevede HG nr 1588/2007 la
ART. 6

(1) Anterior adunării generale de constituire, proprietarii din clădirile cu mai multe apartamente se pot întruni pentru a hotărî cu privire la înfiinţarea asociaţiei de proprietari sau la transformarea asociaţiei de locatari în asociaţie de proprietari. Totodată, vor hotărî şi cu privire la persoana fizică

sau juridică însărcinată cu întocmirea acordului de asociere şi a statutului, cu privire la termenul de finalizare a acestora şi la data de convocare a adunării de constituire. Hotărârea proprietarilor se consemnează într-un proces-verbal care se semnează de toţi cei prezenţi.

(2) Cu cel puţin 10 zile înaintea datei fixate pentru adunarea generală de constituire proprietarii se convoacă prin afişare într-un loc vizibil.

(3) Adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari este legal întrunită în cvorumul prevăzut la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 230/2007.

(4) Acordul privind înfiinţarea asociaţiei de proprietari se obţine cu votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din cadrul clădirii, scării sau tronsonului respectiv, după caz.

(5) Dacă nu este întrunit cvorumul prevăzut la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 230/2007, o nouă convocare va avea loc, după cel puţin 5 zile de la data primei convocări. În cazul în care nici la a doua convocare nu se poate realiza acordul de asociere din lipsa cvorumului, se face o a treia convocare, după cel puţin 5 zile de la data celei de-a doua convocări. După a treia convocare a adunării generale de constituire, acordul de asociere se consideră realizat, sub condiţia exprimării voinţei de asociere, consemnată în tabelul nominal, anexă la acordul de asociere, a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor.

(6) În adunarea generală de constituire se prezintă şi se adoptă statutul asociaţiei de proprietari, în care se vor cuprinde precizări cu privire la:

a) denumirea, forma juridică, sediul, durata de funcţionare ale asociaţiei de proprietari;b) scopul şi obiectul de activitate ale asociaţiei de proprietari;

c) mijloacele materiale şi băneşti de care poate dispune asociaţia de proprietari; structura veniturilor şi a cheltuielilor;

d) membrii asociaţiei de proprietari, drepturile şi obligaţiile acestora;

e) structura organizatorică, modul de funcţionare, managementul asociaţiei de proprietari;

f) repartizarea cheltuielilor asociaţiei de proprietari;

g) condiţiile în care se dizolvă asociaţia de proprietari;

h) dispoziţii finale, modalitatea de rezolvare a litigiilor, relaţiile contractuale, penalizările, cazurile

de urgenţă în care se permite accesul în apartament sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei.

i) posibilitatea asigurării, după caz, a unui spaţiu de administrare special amenajat, unde se va putea desfăşura serviciul de administrare şi în care pot fi păstrate în siguranţă documentele asociaţiei.


Asociatiile de proprietari nu intra in categoria de "unitati "

Cu tot respectul, as fi dorit un raspuns mai avizat,si daca este vorba de un abuz al administratorului si presedintelui cu acordul politistului de proximitate caruia ii convine gruparea a patru casierii intr-un singur spatiu care este mai usor de tinut sub supraveghere,chiar daca asociatiile nu sunt ,,unitati'' in sensul exprimat de Legea 333/2003 si a normelor de aplicare a acesteia.Pe deasupra,dotarea cota-parte pe banii asociatii a unei locatii din alta asociatie cu riscul de a ramine cu banii dati in eventualitatea unei separatii si fara aprobarea Adunarii generale,este un abuz.Deasemenea,in eventualitatea cereri unui control financiar contabil la una din asociatii,cum se va face acesta de moment ce banii din casa de bani nedepusi in conturi,sunt ai celor patru asociatii unite in casierie.Nu se impune controlul la toate 4 ,cu toate ca s-a cerut control doar la una ?Astept opinii de la mai multi forumisti si cit mai avizate.Va multumesc inca o data ,anticipat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluarea riscului la securitatea fizica nicosim nicosim Buna Ziua, As dori sa stiu daca cabinetele medicale individuale ( PFA) sunt obligate de aceasta prevedere legala(H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor ... (vezi toată discuția)
Legea 333/2003 actualizata cu 40/2010 predescughe predescughe La o asociatie de proprietari s-a trimis o informare in sensul ca la sediul asociatiilor de proprietari si in incaperile in care se incaseaza bani trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Analiza de risc la securitatea fizica dan197 dan197 Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea: Am un hotel pe care il am conduc si as dori sa stiu daca sunt obligata sa inchei contract de prestari servicii ... (vezi toată discuția)