avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... RECUPERARE FOND DE RULMENT DE LA NOUL PROPRIETAR
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

RECUPERARE FOND DE RULMENT DE LA NOUL PROPRIETAR

Buna ziua. Va solicit din nou ajutorul in clarificarea urmatoarei probleme. Unul din apartamentele Asociatiei de Proprietari a fost vandut iar fostul proprietar a solicitat returnarea fondului de rulment. Noul proprietar sustine ca nu intelege sa plateasca toata suma odata ci esalonat, pe o perioada mai lunga, motivand ca aceasta suma a fost acumulata in mai multi ani si este nedrept fata de el sa i se solicite toata suma odata.
As dori sa stiu daca neplata fondului de rulment atrage dupa sine penalitati la fel ca neplata intretinerii si daca proprietarul poate fi actionat in instanta in eventualitatea refuzului categoric de a plati acest fond. V-as ruga sa indicati si articolele de lege in acest sens.
Precizez ca nu putem fi de acord cu esalonarea platii pe o perioada lunga a fondului de rulment deoarece ne aflam intr-o situatie limita: un proprietar cu 30.000 lei restante de la care ne chinuim de 2 ani sa recuperam banii (desi avem hotarare judecatoreasca definitiva) deoarece pe apartamentul acestuia este pus sechestru de DIICOT intr-o cauza penala. Fondul nostru de rulment in momentul de fata abia acopera restanta acestuia.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:14, 26 Februarie 2016
gabivoch a scris:


As dori sa stiu daca neplata fondului de rulment atrage dupa sine penalitati la fel ca neplata intretinerii si daca proprietarul poate fi actionat in instanta in eventualitatea refuzului categoric de a plati acest fond.

Asociatia de proprietari a dispus acumularea fondului de rulment intr-o anumita perioada de timp,astfel incat este temeinic a se permite si noului proprietar o perioada de timp
Asociatia de proprietari,in temeiul disp art 49 din Lnr 230/2007 poate aplica penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta neachitata in termenul stabilit
Daca proprietarul isi asuma responsabilitatea sa nu achite debitul,asociatia de proprietari are dreptul prevazut de art 50 si 51 din L nr 230/2007 sa desfasoare acte si actiuni in instanta cu scopul legitim de recuperare debit
Ca si termen de solutionare,poate fi parcursa initial procedura de notificare oficiala si eventual mediere
Daca proprietarul nu intelege sa achite debitul,asociatia de proprietari poate deschide actiune in instanta
Acum se impune sa nu amestecati debitele tertilor acumulate intr-o perioada indelungata si nerecuperata,in raport de fondurile noilor proprietari
Analizati cu responsabilitate modalitatea de solutionare refacere fond rulment nou proprietar si sub varianta ca asociatia de proprietari nu va putea recupera debitul de la proprietarul al carui apartament este dispusa masura sechestrului asigurator
In perioada cercetarilor,exista posibilitatea ca proprietarul cu apartamentul aflat sub sechestrul sa constientizeze finalul si sa nu mai achite cotele lunare de intretinere ,ceea ce va genera o continua majorare a debitului care va fi greu de suportat de catre asociatie, chiar daca noul proprietar va achita fondul de rulment
Poate ar trebui ca asociatia de proprietari sa analizeze responsabil variantele pentru stoparea majorarii debitului la apartamentul aflat sub sechestru

@gabivoch

De principiu, o suma, reprezentand orice, pusa pe lista de intretinere poate fi penalizata.
Sunt asociatii care nu penalizeaza ratele la fondul de rulment sau alte fonduri, dar isi scriu asta in statut sau in ROI ca exceptii de la penalizare.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.


Noul proprietar va propune sa plateasca fondul de rulment in rate. Dupa parerea mea ar trebui sa fiti de acord cu acest mod de achitare intrucat e o suma pe care o poate achita, asa cum v-a propus si o va plati.
Pe de alta parte cuantumul cotei de rulment intregi pentru acest apartament nu cred sa salveze prea mult situatia proasta pe care o aveti, dar si riscati sa nu fie platita nici aceasta si sa aveti si discutii permanente pe aceasta tema.

Si inca ceva: vedeti daca nu cumva este necesara marirea cotei fondului de rulment la toti proprietarii, in baza cheltuielilor din aceasta iarna.
Vechiul proprietar a retras tot fondul de rulment in totalitate.
Noul proprietar se presupune ca a stat undeva si si-a retras tot fondul de la vechea locuinta.
Asadar, el face un transfer de fonduri.

Acum, cand dai 30,000 de euro pe un apartament, sa faci caz de 100 de euro, asta tine de caracter.

Solutia cea mai buna: negociati si stabiliti un termen: sa zicem o jumatate de an.
In niciun caz 20 de ani ...
Va multumesc tuturor.
amvirdan a scris:

... Noul proprietar se presupune ca a stat undeva si si-a retras tot fondul de la vechea locuinta.
Asadar, el face un transfer de fonduri.

Acum, cand dai 30,000 de euro pe un apartament, sa faci caz de 100 de euro, asta tine de caracter.

Solutia cea mai buna: negociati si stabiliti un termen: sa zicem o jumatate de an.
In niciun caz 20 de ani ...

Nu neaparat. Copiii mei au stat in apartament cu mine si deci n-au avut niciun fond de rulment al lor. Nici nu le-a cerut cineva sa-l plateasca dintr-odata pe tot.
Dar oamenii pot veni de la o casa, de la tara, se pot muta de la parinti, de la caminul de studenti etc.
Uneori 100 euro este o avere pentru cineva care si-a dat si banii de paine pe actele notariale.


Alte discuții în legătură

Fondul de reparatii si fondul de rulment Miorina Miorina Se pot aplica penalitati unui proprietar care nu vrea sa achite FONDUL DE REPARATII ? El achita lunar cotele la intretinere dar nu vrea sa achite fondul de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)