avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare imobiliara contra tertilor dobanditori cu ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare imobiliara contra tertilor dobanditori cu debitorul decedat

Buna ziua,
Executarea a fost pornita inainte de decesul debitorului, s-a obtinut de catre executori o incuviintare a executarii silite imobiliare pronuntata impotriva debitorului si a doi terti dobanditori ai imobilului (sot si sotie), dintre care unul este fiul debitorului (actul respectiv de v-c fusese revocat in limita creantei cu cativa ani inainte). Debitorul a decedat inainte de pronuntarea acestei incuviintari (cu o zi). S-a facut contestatie la executare in care s-a cerut desfiintarea incheierii, ca fiind facuta impotriva unui decedat si a faptului ca tertii dobanditori au fost considerati debitori. Contestatia a fost respinsa.
Mostenitorii au acceptat expres succesiunea, fara a o dezbate, deci nu au certificate de mostenitori.
Executorii au emis instiintare colectiva pe numele succesorilor, numindu-i "mostenitori", conf art.687 alin.2 ncpc si 688 si executarea e in faza procesului verbal de situatie. Pot executorii continua procedura de executare efectiva (prin vanzare) a imobilului, in baza incheierii curente, sau este obligatoriu ca creditorul sa obtina certificate de mostenitor pe cale oblica?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
catinf, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:53, 26 Februarie 2016
Nu ănțeleg ce vreți să spuneți când spuneți că v-a ul a fost revocat în limita creanței, dar bănuiesc că e vorba de o acțiune revocatorie. În acest caz, poate fi executat silit imobilul, fiind, din perspectiva creditorului urmăritor, în masa succesorală.
Probabil că, tocmai pentru a nu fi executați silit, moștenitorii nu au dezbătut succesiunea până acum. E o culpă pe care nu ar putea să invoce în avantajul lor.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Da, a avut loc o actiune revocatorie si s-a hotarat ca actul e inopozabil in limita creantei (valoarea debitului era mult mai mica decat valoarea imobilului). Eu sunt fiul debitorului si tert dobanditor. Inteleg ca imobilul poate fi executat, dar intrebarea mea e strict procedurala: pot sa il scoata la vanzare daca noi nu avem certificate de mostenitor? De ce spuneti ca imobilul este in masa succesorala? Revocarea nu schimba relatiile intre partile actului (deci a iesit din masa succesorala prin vanzare, e in proprietatea dobanditorilor), ci intre parti si tertul pagubit (creditorul); deci poate executa imobilul, dar nu ca masa succesorala. Sau, daca eu ma insel, fiind in masa succesorala, nu trebuie stabilita aceasta masa prin dezbaterea succesorala? Multumesc.
În regulă.

Înțeleg că a existat deja o contestație respinsă. Vreți să verificați soluția aici?

Imobilul este în masa succesorală, din perspectiva creditului, nu a comoștenitorilor.

Cine v-a sfătuit să procedați așa, v-a sfătuit prost. o să vedeți că este mult mai scump decât ar fi fost dacă plăteați de bună voie debitul respectiv.

Odată începută executarea înainte de deces, se continuă împotriva moștenitorilor, cu condiția să fie notificați.

sensul legal al cuvântului moștenitor este persoană cu vocație succesorală, nicidecum posesor de certificat de moștenitor, așa cum sugerați.

Găsiți o cale să plătiți, altfel va fi mai scump.
Multumesc pentru raspuns. Sunt de acord ca totul e mai scump prin contestari, dar nu am platit deoarece nu am avut posibilitatea. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa urmaresc legalitatea actiunilor executorilor. Admitand ca imobilul este in masa succesorala (desi actul a fost doar declarat inopozabil in limita creantei, nu a fost anulat) sau valoarea creantei este in masa succesorala, intrebarea mea ramane: Se pot executa mostenitorii/succesorii fara a fi stabilita de catre o autoritate (notar sau instanta) masa succesorala exacta si cotele fiecaruia?
Nu sunt executați moștenitorii ci un bun al defuntului. Vă garantez că totul este legal și Instanța a decis așa cum trebuie.

Dacă vă sunt executate și alte bunuri decât imobilul transferat inopozabil creditorului,în patrimoniul dvs., atunci este o altă discuție de făcut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reductiune liberalitate excesiva pentru act v-c revocat paulian? catinf catinf Buna ziua. In timpul vietii, mama mea a instrainat imobilul sau prin act v-c cu clauza intretinere mie si sotiei mele (de fapt 2 imobile, o suprafata teren ... (vezi toată discuția)
Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea? catinf catinf Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea? Va rog sa raportati raspunsul la urmatorul caz ... (vezi toată discuția)
Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in proces partaj catinf catinf Buna ziua. Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului), dar are o creanta ... (vezi toată discuția)