avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divort 2016
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divort 2016

Buna ziua,

In urmatoarea perioada doresc sa intentez proces de divort. Sunt separata de aproximativ 3 ani de sotul meu, din casatorie a rezultat 2 copii minori, si pentru ca, nici nu mai convietuim impreuna, doresc sa introduc actiune in instanta pentru desfacerea casatoriei din varii motive ( violenta verbala, fizica, nu contribuie la cresterea si educarea copiilor, etc). Nu am posibilitati financiare sa angajez avocat, insa tin sa ma reprezint singura. Exista aceasta posibilitate?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:43, 27 Februarie 2016
Buna ziua,
Sigur ca va veti putea reprezenta singura. Este bine insa sa fiti documentata, in ideea in care fostul sot isi va angaja avocat...dar dv. decideti.

Puteti cititi aici despre procedura:
[ link extern ]

Cititi si acest topic pt model cerere, etc.
www.avocatnet.ro/content/for...

Bine-ar fi sa va intelegeti cu fostul sot si sa fie si el de acord cu divortul, sa fie de comun acord.
Da, aveti aceasta posibilitate intrucat asistenta juridica nu este obligatorie.
Avand in vedere insa ca in cadrul procesului de divort se va pune problema stabilirii exercitarii autoritatii parintesti ( de catre ambii parinti sau numai de catre unul dintre parinti dupa caz), a stabilirii locuintei minorilor la domiciliul unuia dintre parinti precum , a stabilirii unei pensii de intretinere in favoarea minorilor, precum si a stabilirii unui program de vizita a minorilor ( daca se va solicita de parat), este recomandabil sa va consultati cu un avocat asupra acestor aspecte si/sau macar actiunea de divort sa fie redactata de un avocat.

Nu puteti sa va reprezentati singura, ci doar sa va prezentati singura in fata instantei, pentru ca a reprezenta inseamna a raspunde in proces in locul unei persoane care lipseste si ale carei interese sunt aparate de persoana prezenta.

Modelul de cerere indicat mai sus nu mai este de actualitate, intrucat codul familiei a fost abrogat in momentul intrarii in vigoare a noului cod civil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorilor jolerina jolerina Buna seara!am si eu o intrebare .sunt in divort cu minori , am doi copii 15 respectiv 13 ani.daca eu dovedesc ca am unde locuii .dar nu am inca un salariu ... (vezi toată discuția)
Divort cu custodie exclusiva ! alinabarac1982 alinabarac1982 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Sunt casatorita si am doi copii mici ( fetita 1.5 ani ) baiatul ( 2.5 ani ) sotul meu in acte a jucat tot la ... (vezi toată discuția)
Divort mica-mihaela mica-mihaela Va rog frumos sa-mi comunicati ce ar trebui sa stiu in cazul in care doresc sa divortez. Nu este cazul partajului, dar exista un copil minor. Sunt procese ... (vezi toată discuția)