Buna ziua,
Sunt foarte nelamurit dupa ce am fost sa depun actele pentru alocatia de stat in aceeasi zi cand am primit certificatul de nastere a copilului. De acolo mi s-a spus ca voi primi banii in cca 2-3 luni toti odata dar ca nu si pentru luna in care s-a nascut copilul. De parca nu am platit destul la stat iar copilul este inexistent in luna in care s-a nascut in fata angajatilor nostri, anume a functionarilor statului.
Textul legii este foarte clar: plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii actelor. Daca va intarzia plata, atunci cineva va plati intarzierea.
Neclaritatea foarte mare, in favoarea celor care stabilesc drepturile de alocatie vine din urmatoarea: "Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul"
Va rog cine imi poate spune sensul juridic al expresiei :" se stabileste dreptul". Nu scrie ca in luna nasterii copilului nu se acorda alocatia ci ca se stabileste dreptul in urmatoarea luna.
Legea nr. 61/1993:
"Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
La prima vedere aceasta lege este facuta ambiguu la acest punct pentru ca cineva sau un grup ori partid sa isi bage in buzunarele proprii foarte multi bani...avand in vedere in ce an s-a facut legea...cati copii s-au nascut in acesti ani in fiecare zi in Romania inmultit cu cate 1 luna in care nu s-au acordat drepturile de alocatie...iese o suma frumusica si constanta...chiar lunar mai exact.
Sa nu uitam...Presedintele tarii, Guvernul,Prim-ministrul, Deputatii, Senatorii, SRI, ANAF, etc. etc. etc.....sunt doar angajatii nostri ! noi le platim salariile !
1. Nu functionarii sunt de vina ci asa spune Legea 61/1993:
Art. 6
...
(4) Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii
(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni
(6) Dreptul la alocația de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare
...
2. - Adica copilul are dreptul la alocatia de stat pentru copii incepand cu luna urmatoare lunii in care s-a nascut si inceteaza cu luna urmatoare celeia in care nu mai indeplineste conditiile.
- Deci nu se pierde nici o luna.
Mai exact in situatia de fata: copilul este nascut in data de 13 feb, ar trebui sa primesc pe data de 10 mart prima alocatie? (10 mart se primeste deobicei dar este putin variabil)
Stiu ca nu functionarii sunt de vina dar am intalnit multe cazuri in care s-a interpretat asa cum s-a dorit. Nu spun ca doamna la care am depus actele a fost cu reavointa dar de exemplu in alt caz...era aparuta o actualizare a unei legi tocmai de 3 luni si ei inca nu aveau normele de aplicare.
Iar cat despre faptul ca toti bugetarii sunt angajatii nostri inclusiv cei din functii inalte...este o realitate pe care multi o uitam. Parerea mea si a mai multora este ca ar trebui sa existe un mecanism prin care sa putem concedia inclusiv pe cei de sus.... Nu sa stea lumea sa iasa in strada....ci sa fim civilizati iar cei care nu isi fac treaba corect sau ne fura...sa stie ca nu le merge asa.
Alocatie copii
Monika007
Buna ziua, eu am nascut pe data de 7.08.2015 iar in data de 12.08.2015 am mers si am depus actele pt alocatie, acum in octombrie am primit doar 200 lei.Nu se ... (vezi toată discuția)