avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare teren sub grila notariala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare teren sub grila notariala

Parintii mei vor sa-mi vanda un teren , terenul este incadrat in grila notariala la 350 lei/mp. Problema este ca daca s-ar dori vanzarea catre o terta persoana a terenului nu s-ar putea obtine pretul de 350 lei pentru ca terenul este in panta , iar pretul maxim din zona este de 35 E pentru un teren drept. Asa ca nu mi se pare normal sa platesc impozit catre notari si stat la mp cotat la 350 lei.
Daca fac evaluarea terenului cu o persoana autorizata in acest sens pot declara un pret mai mic in contract, astfel incat sa nu platesc taxe exorbitante?
Am inteles ca un contract cu pret sub valoarea grilei se declara la ANAF.
Evaluarea imi confera o ''acoperire'' in fata celor de la ANAF?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:00, 28 Februarie 2016
Buna seara,
Puteti pune pretul pe care il stabiliti de comun acord (vanzator-cumparator, nimeni nu obliga pe nimeni sa vanda un bun la un anumit pret).
Onorariile se platesc in functie de grila notarilor, chiar daca dv. veti stabili un pret mai mic.

Cat priveste ANAF-ul, notarul va raporta catre anaf ca ati stabilit un pret mai mic decat cel din grila si anaf-ul va poate chema (deci exista o probabilitate, poate nici n-o vor face) sa va intrebe de ce ati pus mai putin, insa eu nu vad o problema in a dovedi ca terenul este in fapt o panta care nu valoreaza mai mult, deci nu cred ca va vor face ceva... (evaloare,...eu nu as considera ca se cuvine sa platiti acum, doar in cazul in care veti ajunge in proces cu anaful care v-ar acuza de ceva...oricum evaloarea nu v-ar ajuta de ex. in privinta onorariilor notariale).
Acum impozitul pe tranzactie se plateste la valoarea declarata, asta e si logica pt care notarul anunta tranzactia la anaf ca acesta sa verifice daca e cazul de evaziune sau nu. Nu e cazul sa avaluati nimic, sa va vanda cu cat doresc. Mai ales ca vanzarea se face in familie, chiar daca ar fi valorat mai mult, sunt liberi sa va vanda cu cat vor.
Cod Fiscal

(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie.
Daca pretul depaseste 50 mii lei, il veti plati prin banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul impozit vanzare imobil roxanika24 roxanika24 Buna ziua, Va supun atentiei o situatie ciudata cu care m-am intalnit zilele acestea: Urmeaza sa vand o garsoniera (21 mp), ocazie cu care m-am interesat la ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil laura_agapy laura_agapy As dori sa stiu cat ar costa actele de vanzare- cumparare la notariat daca mama mea imi vinde mie casa. Casa are 80 mp iar terenul 187 mp. Ma gandesc ca poate ... (vezi toată discuția)
Vânzare casa - preț neserios nobo nobo Aș dori să mă ajutați cu ceva informații legat de prețul neserios și vânzarea unei case. Dețin o mică cabana într-un sat din Mureș cu 400m de ... (vezi toată discuția)