Pentru ca executam munca de noapte,conform legii angajatorul trebuie sa solicite un control medical periodic platit de el,nu de angajat ca in cazul nostru.Ce risca angajatorul in aceasta situatie?
1. Legea nr. 319/ 2006 :
art.7
....
(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în munca nu trebuie să comporte în nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători.
art.39
.. (5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (4)-(6), art. 8, art. 11 alin. (1) şi (3), art. 13 lit. q) şi s) şi ale art. 27 alin. (1) lit. a) şi b).
HG nr. 355/ 2007 privind verificarea starii de sanatate a lucratorilor:
art.7
Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
In speta, se poate sesiza ITM - Serviciul Control Securitate si Sanatate in Munca.
Medicina muncii
BiroN.
Cât este de normal ca angajatorul - înainte de angajare - să îmi spună că va trebui să suport cheltuielile de medicina muncii?
Eu încă nu am auzit ... (vezi toată discuția)