ART. 529 C.civ.
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
In completare ptr dl avocat, ratele nu afecteaza calculul obligatiei de intretinere teoretice, care se face cf Art 529.
Obligatia de intretinere se va statuta de la pronuntarea divortului in prima instanta, din acel moment devenind executorie pe aceasta prevedere. Daca se va schimba in apel, va prima aceea de la pronuntarea apeluii, aceasta conferind statut de definitiv in ceea ce priveste obligatia de intretinere.
In acest moment, ca parinti, aveti prezumata autoritate parentala comuna. La divort se va discuta si daca aceasta continua sau se da autoritate unica. Cel mai probabil va continua.
Pe capetele de cerere privind interesul minorului (stabilire locuinta, stabilire legaturi personale, stabilire cuantum intretinere ptr nerezident, autoritate parentala) va aflati in conflict de interese si va recomand sa cereti instantei numirea unui curator. Totodata aveti dreptul dat de autoritatea parentala comuna prezumata de a va opune oricarui avocat angajat de tata (si el are acelasi drept!) care va pleda ptr drepturile minorului in divort.
Ar ramane, practic, stabilirea motivelor de divort si pastratrea numelui mamei, in care un avocat ales de parti poate formula aparari. Ambele sunt insa destul de lipsite de miza, fiind clar reglementate de lege.
Va trebui introdusa actiunea de divort si exercitarea comuna a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorilor la dvs si obligarea parintelui nerezident la plata pensiei de intretinere, iar aceasta se va constitui in procent de 1/3 din venitul net/lunar realizat de tata, in cazul prezentat.
In ce temeiuri legale, dna avocat, dati dvoastra aceste sfaturi?
Referitor la pensie, aceasta se poate stabili amiabil sau prin instanta, indiferent de existenta unui divort in vreo instanta.
Desi exista posibilitatea sa solicitati in instanta prin cerere urgenta doar stabilirea unei pensii, va recomand pentru binele copiilor dv. si linistea tuturor dupa despartire sa incercati negocierea, medierea, intelegerea,a cordul, pe orice cale ar fi. e preferabila una mai oficiala, dat fiind ca oamenii raspund diferit la o convocare oficiala decat la o discutie cu inca o cearta.
Mai mult, va recomand sa stabiliti pensia clar, dar in natura, acest lucru asigurand un contact mai bun si prelungit in timp al copilului cu parintele sau. Dupa mine si muuuulti psihologi, aceasta ar ajuta mult copilul.
Procentul poate fi oricat pana in 25% daca domnul are un singur copil.
Pensia o puteti cere daca dv. stati efectiv cu copilul, adica acesta e crescut de dv.
Daca aveti nevoie de lamuriri, reveniti cu intrebari.