avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire nedezbatuta, probleme servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire nedezbatuta, probleme servitute

Am mostenit un teren agricol de la parinti . Am impartit terenul frateste cu ceilalti mostenitori dar fara a merge la notar sau instanta deoarece fratii mei nu au dorit asta cand erau in viata si nici copii lor (mostenitori la randul lor) nu doresc. Problema mea este ca unul din acesti mostenitori (care se foloseste de partea de teren cuvenita de mai mult de 10 ani) respectiv o nepoata a fost chemata in instanta ca parat privind dreptul la servitute ( nepoata mea nu dadea voie vecinului sa treaca pe terenul pe care il stapanea ) . Am fost citat in acest proces deoarece eu detin titlul de proprietate desi nu ma folosesc de terenul respectiv . Mai mult decat atat am primit hotararea judecatoreasca ca ''parat'' prin care mi se comunica ca eu (nu nepoata) sunt cel care trebuie sa platesc pentru reaua credinta a nepoatei care detine/ foloseste terenul respectiv. Va rog cu respect sa ma lamuriti cum pot scapa de aceasta problema. Sunt pensionar, am 80 de ani.
Cel mai recent răspuns: dana61 , utilizator 17:23, 7 Martie 2016
Din pacate nu puteti scapa , deoarece nu ati dezbatut succesiunea, nu ati facut un partaj . Mergeti la un avocat cu titlul de proprietate si reglementati situatia cel putin pentru viitor.
cazacuioana a scris:n
nDin pacate nu puteti scapa , deoarece nu ati dezbatut succesiunea, nu ati facut un partaj . Mergeti la un avocat cu titlul de proprietate si reglementati situatia cel putin pentru viitor

nu inteleg de ce trebuie sa platesc eu cheltuielile de judecata , nu am stapanit/folosit eu terenul pe care s-a cerut drum de acces , nu am facut eu gard ci nepoata si nu inteleg nici macar de ce am fost citat ca parat in acest proces in care am fost tarat . Nu s-a dezbatut deoarece aceeasi nepoata nu-i de acord nici cu dezbaterea succesiunii
Nu trebuie sa asteptati acordul nepoatei pentru dezbaterea succesiunii. In cazul in care nu va intelegeti pentru reglementarea situatiei la notariat urmeaza sa va adresati instantei de judecata care pe baza probelor administrate va solutiona dosarul de dezbatere succesorala.
Cat priveste dosarul in care ati fost obligat la cheltuieli de judecata si ati avut calitatea de parat ar fi trebuit sa formulati in termenul legal intampinare si sa invederati aspectele faptice precum si o chemare in garantie a nepoatei care foloseste terenul.
Pe de alta parte, daca doar dvs figurati in titlu de proprietate rezulta ca doar dvs aveati calitate procesual pasiva intrucat nu exista nici un act juridic din care sa reiasa ca terenul este folosit de alte persoane/impartit altor persoane spre folosinta.
Reglementati juridic situatia pentru ca in viitor sa nu mai ajungeti in situatii similare.
sunt inca in termenul de 30 de zile deci pot face apel pentru a chema ''in garantie'' nepoata care are probleme cu vecinii? Mai mentionez ca terenul cedat nepoatei este proprietatea mea si l-am dat ei spre folosinta (din cauza ca a dorit acel teren ; cel care i s-ar fi cuvenit din mostenire era prea departe de casa ei ) ... M-a pacalit ? Ce sanse am daca fac apel? In prima instanta s-a hotarat sa ''indepartez'' eu gardul si sa platesc cheltuieli de judecata. Gardul este construit de nepoata si nu vrea sa si-l ia de pe proprietatea mea . Eu ce trebuie sa fac in acest caz? Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune intarziata insomniac insomniac bun gasit tuturor. am nevoie de ajutor pentru aflarea unor conditii initiale pentru deschiderea unei succesiuni la multi ani dupa decesul celui care a lasat ... (vezi toată discuția)
Vânzare drepturi succesorale valer67 valer67 Bună seara! Sunt mostenitor într-un titlu de proprietate impreuna cu încă alți 2 moștenitori. Nu este posibila împărțirea amiabila la notar, deoarece ... (vezi toată discuția)
Cum renunt la o actiune in justitie? (antecontract de vanzare) cocoon cocoon In urma unei consilieri vicioase cu un avocat am inaintat actiune in justitie pentru vanzarea unui imobil catre o nepoata careia voiam sa gasesc o cale de a-i ... (vezi toată discuția)