avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune intarziata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune intarziata

bun gasit tuturor. am nevoie de ajutor pentru aflarea unor conditii initiale pentru deschiderea unei succesiuni la multi ani dupa decesul celui care a lasat mostenirea.

- bunicul meu a decedat in 1999, lasand un singur mostenitor direct (mama mea);
- in anii '80 (nu stim clar cand), bunicul meu ar fi facut un testament prin care ne numea mostenitoare pe mine si pe sora mea mai mare, care eram copii la acea vreme
- dupa revolutie, bunicul a fost re-improprietarit pe cateva parcele de teren, din care una impadurita, pentru care exista un act de proprietate eliberat, parcele care probabil nu au fost incluse in testament, daca acesta exista
- nu am deschis succesiunea in 1999 si nici in termen de 6 luni pentru ca nu exista nicio contestatie privind numarul de mostenitori (fratii bunicului au decedat toti inainte insa facusera impartirea bunurilor si terenurilor mostenite de la parintii lor)
din pacate, nu am rezolvat succesiunea nici in termen de doi ani de la deces, asa ca trebuie sa platim in plus, pe langa toate taxele succesorale si de notariat, si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale (asa am inteles din ce am citit pe forum.)

acum, intrebarile mele:
- daca mama este unicul mostenitor direct, iar nici eu nici sora mea nu am cerut certificat de mostenitor testatar (sper ca termenul este corect si ca se intelege ce vreau sa spun) in termen de 6 luni de la deces, inseamna ca mama este singura mostenitoare? (prin acceptiune tacita a mostenirii - nu a cerut nici ea certificat de mostenitor, insa locuieste in casa parinteasca, are contracte pentru electricitate, apa, etc, a platit impozitele pe proprietate de la decesul bunicului...)
- testamentul (daca exista) ar fi la o ruda indepartata (fiica adoptiva a surorii bunicului) cu care nu am pastrat legatura si pe care nu am putut-o gasi de cativa ani (locuia in bucuresti, iar noi, nu.) daca noi (nepoatele prezumtive mostenitoare prin testament) nu am cerut certificat de mostenitor in termenul de 6 luni, mai are importanta testamentul? (nu vrem niciuna dintre noi sa contestam succesiunea ci doar speram sa simplificam procedura.)
- actul de proprietate pe casa parinteasca, eliberat dupa 1990 a fost pierdut imediat dupa decesul bunicului. ne-a mai ramas doar actul de proprietate a terenurilor si o hotarare judecatoreasca de partaj intre fratii bunicului si el, incheiata la succesiunea parintilor lor, hotarare care mentioneaza impartirea casei si terenului pe care este construita - doar atat aveau in anii '70. putem declara actul pierdut (inteleg ca trebuie declarat in MO) si apoi cere eliberarea unui duplicat? (titularul fiind decedat si succesiunea inca neinceputa).

daca mama este unic mostenitor, este oare mai ieftin sa mergem direct la notar, sau - daca exista un testament - este mai ieftin sa ne constituim parti si sa o chemam in judecata pentru dezbaterea succesiunii? nu vrem sa ne judecam, insa am citit ca taxele prin notar sunt foarte mari, iar prin judecata, mai mici, chiar si cu plata avocatilor, doar ca dureaza mai mult.

situatia e un pic urgenta pentru ca ne-a fost trimisa o notificare pentru exproprierea unuia din terenurile mostenite (se construieste un obiectiv national), si scrie acolo ca vom fi chemati in judecata daca nu acceptam termenii exproprierii. ce inseamna asta? daca nu mama are titlul de proprietar nu poate accepta exproprierea, insa succesiunea este foarte scumpa pentru noi. ne pot obliga sa facem succesiunea intr-un anumit termenm chiar daca nu avem cu ce?

sper sa ma puteti ajuta si sa fi fost suficient de explicita... multumesc anticipat pentru orice raspuns!

Cel mai recent răspuns: insomniac , utilizator 12:31, 18 Noiembrie 2010
Buna ziua !
1. Mama este , ca singur copil al defunctului, singurul mostenitor legal. Conform principiilor devolutiunii succesorale legale,rudele de gradul I ( adica mama dumneavoastra) inlatura de la mostenire rudele de grad mai indepatrat( nepotii, rude de gradul II, adica si dumneavoastra).
2. Daca exista un testament, atunci existenta acestuia trebuie dovedita. In aceasta situatie , ceea ce este prevazut in testament apartine succesorului testamentar in conditiile legii( in limita cotitatii disponibile, a valabilitatii acestuia, etc.).
3. Temenul de 6 luni este termen de optiune succesorala si nu de decadere din dreptul de a mosteni, asa incat, din acest punct de vedere, nu are legatura cu testamentul incheiat.
4. Puteti declara actul pierdut si puteti reconstitui dreptul de proprietate al casei pe baza unei hotarari judecatoresti.
5. Dezbaterea succesiunii se realizeaza pe cale amiabila in fata notarului de stat sau pe cale judecatoreasca aunci cand sunt neintelegeri( asta fiind regula de principiu). Puteti insa opta pentru ce cale doriti, eu personal indicandu- va solutia instantei de judecata.
si.....
6. Sper ca v- am raspuns la toate intrebarile .:D
va multumesc pentru promptitudine!

as dori sa va mai adresez cateva intrebari, daca nu va suparati :D

am verificat in aceasta dimineata HG privind realizarea proiectului din cauza caruia se efectueaza exproprierile. spre marea mea surprindere, in tabelul cu terenurile ce urmeaza a fi expropriate este trecuta ca proprietara strabunica, desi succesiunea de pe urma ei - cel putin pentru casa, acum nu mai sunt sigura ca terenurile au fost incluse in vreun act, desi asa stiam - a fost stabilita prin instanta.
titlul de proprietate pentru terenuri pare a fi completat cu erori (de exemplu este trecut in titlul comun intreg terenul pe care este ridicata casa, desi terenul respectiv apare explicit in hotararea judecatoreasca, cu partile mostenite de fiecare frate al bunicului, iar partile ce nu-i apartineau au fost vandute imediat dupa succesiune, in anii '70. am sa iau legatura cu persoana care a cumparat terenul respectiv, in caz ca a pastrat actul de vanzare-cumparare.)

oricum, daca succesiunea terenurilor nu a fost realizata, inseamna ca putem actiona in instanta pe ceilalti posibili mostenitori (fii/fiice/nepoti ale fratilor bunicilor, daca mai traiesc), pentru stabilirea drepturilor respective? este oare nevoie sa includem in dezbatere si situatia casei, care a fost decisa prin hotararea judecatoreasca in anii '70, sau doar a terenurilor? noi (nepoatele) am platit in numele mamei (care nu are niciun venit) toate impozitele pentru toate terenurile si pentru casa bunicului, de la decesul acestuia si pana in prezent. daca se decide impartirea terenurilor intre prezumtivii mostenitori, va trebui sa actionam din nou in instanta pentru recuperarea unei parti din impozitul platit vreme de 10 ani pentru terenurile care nu ar fi fost ale noastre?

daca nu reusim sa ii gasim pe posibilii mostenitori ai fratilor decedati ai bunicului (frati care apar pe titlul de proprietate comun pe terenuri), ii putem chema in instanta prin chemarea la judecata prin anunturi in mica publicitate? (am vazut uneori astfel de citatii catre persoane cu domiciliul necunoscut.)

hotararea judecatoreasca privind situatia casei mostenite de bunic de la parintii sai a fost batuta la masina pe o hartie de slaba calitate, si in cei aproape 40 de ani care au trecut, a devenit foarte fragila. exista oare vreo posibilitate de a gasi inregistrarea ei in arhivele judecatoriei si sa solicitam un duplicat, sau trebuie sa folosim actul existent, in starea proasta in care este? (scrisul este pe alocuri aproape ilizibil).

daca ajungem sa stabilim dreptul de proprietate prin instanta, hotararea judecatoreasca va tine loc de procedura succesorala, si mama va intra in drepturi fara sa mai treaca prin alte etape (cu taxele ce ar putea sa apara)?

si in final, in ce fel ne afecteaza nedezbaterea succesiunii pana la data exproprierii? exproprierea este urgentata de reprezentatii statului, si nu cred ca vom putea strange banii pentru dezbaterea succesiunii indiferent de forma in care o vom face, mai ales daca timpul necesar este lung (in cazul chemarii in instanta). adica, poate fi facuta exproprierea pe parcelele respective, chiar daca nu a fost facuta succesiunea, si pretul terenului sa ramana intr-un cont undeva pana se clarifica situatia si drepturile fiecarui mostenitor? se pierde dreptul la despagubire daca proprietarul terenului este decedat si mostenitorii nu au stabilit dreptul de mostenire inca?
(mama, asa cum am spus, nu are niciun venit, noi - nepoatele - trecem printr-o perioada foarte grea din pdv financiar, si toate demersurile sunt greoaie si costisitoare. daca exproprierea in cazul nostru nu implica pierderea dreptului de despagubire si fondurile vor putea fi recuperate, am vrea sa asteptam macar pana la inceputul anului viitor.)
ce consecinte are actionarea mostenitorilor in instanta de catre reprezentantii statului, pentru realizarea exproprierii? nu ne opunem procedurii, pur si simplu nu ne permitem taxele pentru stabilirea drepturilor de mostenire :(

va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru atentia acordata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Felicia1955 Felicia1955 Am primit de la bunicul meu prin testament un teren intravilan de 19 ari. Testamentul este redactat in anul 1960. Mostenitorii legali ai tuturor celorlalte ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament Florina45 Florina45 In 2016, bunica a facut testament pentru doua nepoate. In 2017 a decedat iar la dezbaterea succesiunii fiica persoanei decedate (mama nepoatelor) a refuzat sa ... (vezi toată discuția)
Cum renunt la o actiune in justitie? (antecontract de vanzare) cocoon cocoon In urma unei consilieri vicioase cu un avocat am inaintat actiune in justitie pentru vanzarea unui imobil catre o nepoata careia voiam sa gasesc o cale de a-i ... (vezi toată discuția)