am solicitat instantei de apel sa anuleze hotărârea atacată şi sa trimita cauza spre rejudecare primei instanţe.
In alta ordine de idei, Art. 477 alin (1) Instanţa de apel va proceda la rejudecarea fondului în limitele stabilite, expres sau implicit, de către apelant,
Adica, daca as solicita modificarea hotararii de fond, ar judeca fondul.
Iar, daca solicit anularea, poate sa imi respinga cererea de anulare, si sa procedeze totusi la rejudecarea fondului??
Dvs solicitati ce considerati, insa instanta va decide dupa propriile aprecieri.Poate rejudeca fondul si poate modifica hotararea , desfiinta sau poate respinge apelul.
Asadar, daca eu cer anularea hotararii si trimiterea fondului spre rejudecare, in situatia ca constata nulitatea hotararii primei instantei, va fi obligata sa trimita spre rejudecare, pt ca n-am soliitat retinerea spre rejudecare.
Intreb ce se intampla in situatia ca nu gaseste de cuviinta anularea hotararii... atunci va pune in discutie retinerea fondului spre rejudecare??
dvs. confundati niste notiuni tehnice si de aici intervine nelamurirea. Faptul ca dvs. ati solicitat casarea cu trimitere spre rejudecare si nu modificarea, nu inseamna ca in situatia in care instanta de apel considera ca in cauza se impune modificarea hotararii nu va face acest lucru, doar pentru ca dvs. nu ati solicitat acest lucru expres prin cererea de apel (pentru ca nu inseamna ca instanta va acorda altceva decat ati cerut dvs.).
Motivele de casare cu trimitere spre rejudecare de catre instanta de apel sunt mai rare, raportat la motivele de modificare, deci este foarte posibil ca si in cazul dvs., instanta de apel, judecand cauza in limitele apelului, daca va considera ca judecatorul fondului a gresit, va modifica (in tot sau in parte) hotararea de fond.
instanţa de apel va anula hotărârea atacată şi va trimite cauza spre rejudecare primei instanţe sau altei instanţe egale în grad cu aceasta din aceeaşi circumscripţie, în cazul în care părţile au solicitat în mod expres luarea acestei măsuri prin cererea de apel ori prin întâmpinare; trimiterea spre rejudecare poate fi dispusă o singură dată în cursul procesului. Dezlegarea dată problemelor de drept de către instanţa de apel, precum şi necesitatea administrării unor probe sunt obligatorii pentru judecătorii fondului.
Imi pare ca instanta n-are optiunea sa retina cauza spre evocarea fondului... daca eu am solicitat expres trimiterea la instanta de fond!