am o fetita de 18 ani mai are un an de scoala si este insarcinata ,eu ca bunica pot beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului? daca da fiicamea poate sa mai primeasca indemnizatia de 600 de la stat? Fiica mea urmeaza sa se casatoreasca cu tatal copilului dar acesta nu are un venit lunar.
beta88
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii mama copilului a frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale, atunci va beneficia de indemnizatie pentru concediu de crestere a copilului (CCC) pana la varsta de 2 ani a acestuia.
(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.
(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 2, respectiv la art. 7 se face tinandu-se seama de perioada de 12 luni anterioare celei in care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea, s-a instituit plasamentul sau tutela.
Un bunic ar putea beneficia de indemnizatia de crestere copil daca:
- a adoptat copilul
- i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei
- are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist
- a fost numit tutore
1. Mama copilului este cea care beneficiaza de indemnizatie pentru CCC.
2. Solicitati de la Primarie lista cu actele necesare in cazul special al mamei (mama este eleva, tatal copilului nu are venituri).
3 Deasemenea mama copilului beneficiaza si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei pana la 18 ani.
Plasament familial
Elicel
Doresc sa iau un copil de cateva luni in plasament. As vrea sa stiu daca pot beneficia de concediul de ingrijire copil de 2 ani si de indemnizatia de 85%. ... (vezi toată discuția)