avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,

Sora mea a depus la tribunal acum o saptamana cerere de divort, fara stirea / acordul sotului!Nu exista de impartit decat o masina destul de veche si de luat bunurile dobandite de la rude!
Nu este posibila o discutie in privinta acestui lucru!

Exista un minor de 14 ani!
Este pubicat pe site dosarul!
In cat timp va sosi acasa citatia acasa, ei locuind impreuna!
Care sunt pasii urmatori care trebuie sa ii faca in privinta divortului!
Nu are posibilitatea angajarii unui avocat!

...este destul de periculoasa reactia acestuia cand se va intampla acest lucru!

Ar trebui sa plece din casa inainte de sosirea citatiei?"(copilul nu va dori sa mearga cu mama)
Daca ar pleca, are vreo legatura cu" parasire de domiciliu"?
Cam la ce suma se ridica onorariul unui avocat?!
Ea isi doreste doar sa isi ia copilul si sa plece..".divortata"!

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
gi-jane2, moderator
Pai cum a facut actiunea si ce a cerut in ea?
Sunt 2 cauze distincte: divortul si partajul. Intai se judeca divortul si apoi partajul, chiar daca fac obiectul aceluiasi dosar.
Sotului i se comunica actiunea si i se acorda 25 de zile ptr intampinare, adica sa contracareze cele din actiunea mamei. Totodata are drept si la reconventionala prin care, folosindu-se de actiunea mamei, sa revendice ceva in nume propriu.
Cred ca era mai bine sa intrebati inainte ca sora dvoastra sa depuna actiunea.
Nu are cum primi ceva ref la copil (locuinta, pensie, legaturi personale) decat dupa separarea in fapt. Abia atunci se face ancheta sociala care atesta conditiile oferite de mama respectiv de tata, si unde ar fi mai bine sa locuiasca minorul. Acesta va asculta si doleantele minorului, la 14 ani fiind demne de luat in seama, minorul avand deja responsabilitate juridica restransa.
Sora si sotul sunt parinti cu drepturi egale, inclusiv acelea de reprezentare legala a minorului, in baza autoritatii parintesti comune. Intervine un conflict de interese intre parinti cu privire la minor, drept ptr care legea impune numirea unui avocat-curator care sa reprezinte minorul.
Fata de orice violente manifestate in cadrul familial are la dispozitie ordinul de protectie.
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
Unde stau sotii? Venituri legale are? Ca daca nu, poate obtine asistenta juridica gratuita.
E ok sa plece, dar si minorul pleaca cu ea sau cum? Cam ce a cerut?
Mariatiti a scris:

Ar trebui sa plece din casa inainte de sosirea citatiei?"(copilul nu va dori sa mearga cu mama).

Dacă copilul nu vrea să meargă cu mama, atunci va rămâne cu tata potrivit legii în vigoare.
La 14 ani are semi-discernământ, va fi audiat de judecător.
ei locuiesc la tara, impreuna in casa parintilor lui, decedati fiind! El mai are inca trei frati...situatia locativa fiind incerta!
Sora locuieste acolo doar pentru copil...care nu vrea sa plece de acolo!
Venituri legale cu continuitate are sora mea...el...cam 2-3 luni pe an! Acum el lucreaza la o societate cu contract in Franta...de trei luni! Venit in concediu acum, nu stim daca se va mai intoarce sau nu...este imprevizibil si deja ia cam trecut concediul!
A avut curajul sa depuna cererea de divort doar pentru ca spera ca va pleca iar anuntul divortului se va produce in lipsa lui si faptul ca ia fost foarte frica de el la ultima amenintare!
Acum el este inca acasa...nu a plecat...!
Teama anuntului este foarte mare!

Daca ar pleca fara copil, ar fi doar pentru ca se teme pentru viata ei...iar la politia din comina stiti cum este...degeaba!
Dar daca ar pleca fara copil cum o va afecta?!
Pai ptr a primi ceva ref minor, dupa cum am spus, primul lucru e sa plece de la domiciliul conjugal. Pesemne ca nu poate pleca cu minorul deoarece el vrea sa ramana acolo. Asadar ii ramane sa plece singura si sa-si gaseasca o locuinta. Apoi poate reveni cu cereri in instanta privind: locuinta minorului (la mama sau la tata) si, subsecvent, cine are de platit pensie de intretinere si de primit program de legaturi.
Acum, ptr stabilirea locuintei minorului, se va face o ancheta sociala de catre Autoritatea Tutelara (Primaria) din localitatile respective aratandu-se conditiile locative oferite de fiecare parinte.
Apoi, in MOD SIGUR, instanta va audia minorul. Daca acesta spune ca vrea tot acolo, atunci , foarte probabil, asa se va decide. Ulterior sora va prmi ca obligatie de intretinere 25% din venitul nest si i se va da da un drept de a-si vedea copilul la modul de 2 we-uri/luna si vreo 4 saptamani in vacante.
Asa cum stau lucrurile acum si cu actiunea depusa deja, instanta nu poate decat sa-i divorteze, sa stabileasca daca sora pastreaza numele capatat dupa casatorie si sa reconfirme ca asupra minorului ramane autoritate parinteasca comuna.
Daca sotul, primind actiunea de divort, va deveni violent, sora poate suna la 112 ptr un ordin de protectie. Acest ordin poate insemna chiar evacuarea sotului din propria casa ptr 6 luni si interdictia de a se mai apropia de sotia sa. Nu ar fi rau sa discute in prealabil si cu politistul local.
In functie de evolutia lucrurilor exista scenarii diferite cu sanse diferite.

Alte discuții în legătură

Drepturile copilului major în caz de divorț al părinților DaNieLa2019 DaNieLa2019 Buna ziua, As dori va rog mult sa ma ajutati cu o informatie. Copilul meu urmeaza sa faca anul viitor 18 ani, insa acum eu si tatal lui vrem sa mergem la ... (vezi toată discuția)
Lasare copii in grija matusii myteo36 myteo36 Buna ziua, Sora mea are doi copii minori de 3 si 4 ani si nu se mai intelege cu sotul. Nu are nici bani de divort si ar vrea sa plece din tara sa lucreze. Pe ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma denunte la protectia minorului? Adina860 Adina860 Buna seara,asi avea si eu o rugaminte sa imi spuneti ce sa fac in cazul in care, eu sunt inca casatorita desi nu mai suntem inpreuna de 5 ani de zile, in care ... (vezi toată discuția)