avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbarea consiliului director in fundatie!Lamuriri ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbarea consiliului director in fundatie!Lamuriri va rog!!

Buna ziua, este vorba de o fundatie constituita in 1993 de catre 21 de membrii fondatori din care si parintii mei care ocupau si functiile de presedinte si vicepresedinte in consiliul director.Dupa decesul lor nu s-a mai ocupat nimeni de aceasta fundatie.Acum eu bazandu-ma pe art. 30 alin 2 din legea asociatiilor si fundatiilor am deschis proces impotriva fundatiei pentru a schimba consiliul director(cel vechi constituindu-se din parintii mei-decedati si alte 3 persoane care sunt de negasit).Instanta a numit un curator si mi-a pus in vedere sa indic care din membrii fondatori mai sunt in viata si care sunt decedati precum sa aduc si 2 declaratii notariale din partea celor interesati sa intre in noua componenta a consiliului director.Banuiesc ca acum urmeaza ca cei in viata sa fie citati.Intrebarea mea este ce se poate intampla mai departe in cazul in care nu se prezinta nimeni?Mi se accepta cererea?Dar daca acestia se prezinta?Trebuie sa le cer acordul pentru noua componenta?Mentionez ca acestia sunt foarte batrani si au trecut mai bine de 20 de ani de la infiintarea fundatiei.Va rog mult lamuriti-ma!Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:56, 9 Aprilie 2016
In consiliul director se pot numi persoane din afara fundatiei. In interpretarea mea, daca nu se prezinta nici un fondator sau nu isi exprima prin mandat / procura optiunea, puteti solicita judecatorulu sa numeasca un consiliu alcatuit din minim 3 pers propuse de dvs.
Prima intrebare este ce prevede Statutul in materie de innoire a componentei CD? Banuiesc ca este redactat sub imperiul Legii 21 / 1924, insa acum se aplica OG 26 / 2000 chiar daca Statutul nu a fost aliniat la prevederile acesteia. Fundatiile nu au membri, ci doar fondatori (ciudata chestia cu fundatie cu 21 de fondatori, de parca ar fi fost asociatie....), si nu exista nicio legatura necesara intre fondatori si membrii CD decat daca fondatorii s-au pus pe ei si in CD cum inteleg ca e si cazul de fata si / sau au stabilit ca fondatorii daca mai sunt in viata au drept de decizie in materie de innoire CD. Odata infiintata, fondatorii, cu exceptia cazului cand se pune probleme schimbarii scopului, nu au in acea calitate niciun drept de control sau alta implicare in fundatie, in temeiul legii, cu atat mai putin mosternitorii lor, ci doar in baza statutului daca a prevazut asa ceva. Calitatea de membru CD a incetat pt parintii dvs, de drept, prin deces, ati avut in opinia mea noroc ca a acceptat instanta ca ati fi persoana interesata pt a deschide actiunea judecatoreasca... Legea prevede cum vi s-a precizat ca, daca nu se mai poate face actualizarea . completarea Cd dupa mecanismul prevazut in Statut, poate desemna instanta membri CD pentru a debloca situatia...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fundatie infiintata de mai multi fondatori (inca in baza vechii legi din 1924). atticusfortezza atticusfortezza Fundatie infiintata de mai multi fondatori (inca in baza vechii legi din 1924), in statutul careia este prevazut ca orice modificare se semneaza de fondatori. ... (vezi toată discuția)
Modificare cd fundatie sylvyk sylvyk Buna ziua, Avem urmatoarea situatie: un domn mai in varsta este presedintele unei fundatii cu 3 membri fondatori (el,fosta sotie si inca o persoana), acestia ... (vezi toată discuția)
Mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? Lady64 Lady64 Buna ziua.Daca o fundatie are trei membri fondatori mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? (vezi toată discuția)