avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie

am divortat in iunie 2015, amiabil... dpdv legal fostul sot are copilul in weekenduri si in vacante cu accordul mamei.. precizez ca nu am probleme cu fostul sot vizavi de copil... dar as vrea sa plec in strainatate , si sa-l iau cu mine... cum as putea sa fac asta dpdv legal , sa castig custodia totala ?
Din ce ați relatat, dpdv legal nu există nici o șansă să obțineți autoritatea părintească exclusivă în aceste condiții, deoarece în România legea prevede ca după divorț/separare, autoritatea părintească este exercitată în comun de către ambii părinți.
Este prevăzută și excepția în lege, dar fiind o excepție de la regulă, nu e cazul în situația dumneavoastră potrivit celor relatate.
Autoritatea părintească comună este în primul rând un drept al copilului de a fi ghidat de către ambii părinți.
Autoritatea părintească comună se acordă în interesul superior al copilului, și nu se ține cont de interesul părintelui.
Dar cu acordul tatălui, puteți pleca oriunde cu băiețelul.
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Nu aveți motive pentru a cere si obtine ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv de catre dvs. În schimb. în cazul în care celălalt părinte nu vrea să vă acorde acceptul pentru plecarea din țară cu copilul, puteți să formulați o cerere pentru suplinirea acordului părintelui sau pentru stabilirea locuinței copilului la domiciliul dvs din străinatate.
daca faca cerere pentru stabilirea locuintei la domiciliul din strainatate, aia presupune ca nu mai pot da copilul tatalui asa cum e prevazut in actele de divort... atunci cum ramane cu programul? nu se poate intoarce sa ma dea in judecata sa nu respect zilele dedicate tatalui??? ma refer care ar fi consecintele?
Deci ori aveti acordul sotului scris, ori va adresati instantei pt a obtine incuviintare de la instanta.
Mai departe, tatal nu poate reclama ca nu respectati vizita ca si-a dat acordul sa plecati si sa va stabiliti in strainatate, la fel daca primiti acordul instantei.
Poate cu ocazia unui proces, stabiliti si un alt program de vizita.
Zveti grija cu acea cerere, daca momentan va intelegeti cu tatal copilului si colaborati ok, s-ar putea sa fie un razboi inutil ca urmare a acelei cereri.
Nu cunosc motivele pentru care doriti sa va stabiliti in strainatate si nici ce doreste copilul sau ce varsta are. Trebuie sa tineti insa seama ca in lipsa de argumente privind interesul superior al copilului de a locui cu dv. in strainatate, o astfel de cerere ar fi respinsa. Si ramaneti in tara cu razboiul pe cap...
Analizati cu atentie inainte, mai bine vorbiti si negociati cu tatal copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor .stabilire domiciliu minor in afara tarii brokenangel brokenangel Buna ziua, Am divortat dupa 11 ani, urmeaza sa facem partajul si doresc sa ma casatoresc inafara tarii . Am un copil de 4 ani si doresc sa il iau cu ... (vezi toată discuția)
Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca Andreea_2003 Andreea_2003 ce inseamna , concret, exercitarea autoritatii parintesti, in comun de catre ambii parinti? ce trebuie sa stabileasca impreuna parintii? exercitarea ... (vezi toată discuția)