avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul anilor (stagiului) de muncà
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul anilor (stagiului) de muncà

Sînt cetàteam român cu domiciliul în stràinàtate si cu dublà cetàtenie, românà si francezà nàscut 26 februarie 1954.
Pe 1 octombrie 2015 am iesit la pensie aici în Franta. În acelas timp casa de pensii din Franta a cerut pensionarea mea si în Romania, dosar aprobat - pensie anticipatà.
La calcularea stajului de muncà (vechime) aici în Franta vechimea din Romania a fost luatà în calcul doar pentru ani de muncà nu casi cotizatie. Corect. În schimb la calcularea vechimi în Romania casa de pensii Bacàu nu a luat în calcul ani de muncà de aici. Întrebarea este: cum de este posibil cà în Franta conteazà ani de muncà în Romania si invers nu se tine cont de ani de muncà de aici din Franta. Sincer sà fiu, am impresia ca este o gresealà de interpretare a legilor.
Và multumesc si scuzati deranjul,
Mihail SANDULESCU

Anii lucrati in Franta nu intra in calcul pensiei din Romania, si invers.
Intra doar ca stagiu.
1. Nu e nici o greseala.

2. Veti primi cate o pensie din fiecare tara.

3. In fiecare tara se ia ca stagiu de cotizare si stagiul efectuat in cealalta tara.

4. In calculul fiecarei pensii se au in vedere numai veniturile din tara respectiva.
Multumesc tare mult pentru ràspunsul dumneavoastrà.
Deci , dupà cîte înteleg stajul din cele douà tàri se cumuleazà. În cazul meu, 14 ani, 7 luni si 22 zile din România se cumuleazà cu cei 21 ani, 6 luni, 0 zile din Franta, deci un total 36 ani, 1 lunà si 22 zile plus 3 ani de studii superioare si stagil militar 10 luni care probabil vor fi luati în calcul ceva mai tîrziu.
Întrebare : de ce mi se spune cà sînt penalizat pentru cà nu am stajul minim pentru a iesi la o pensie limità de virstà minimà, 61 ani 7 luni si pentru ce sînt încadrat la pensie anticipatà partialà ?
Cu respect,
Mihail SANDULESCU
1. Pentru a solicita pensie pentru limita de varsta trebuie sa indepliniti concomitent doua conditii:
- varsta standard de pensionare (65 de ani);
- stagiul minim de cotizare (15 ani).

2. - Deoarece dvs. nu indepliniti conditia de varsta puteti solicita pensie anticipata partiala (incepand cu varsta de 60 de ani) daca aveti stagiul complet de cotizare de 35 de ani (in stagiul de cotizare intra si perioadele lucrate legal in Franta).
- Pentru fiecare luna de anticipare se aplica o diminuare a pensiei cu 0,75%.
- La data cand impliniti 65 de ani pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta, se elimina diminuarea si se adauga perioadele asimilate de stagiu de cotizare (armata si facultatea), se recalculeaza pensia si se emite o noua decizie de pensie.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Bunà dimineata d-nu Valeriu TUDOR,
Gata, am înteles, greu dar am înteles.
Và multumesc, m-am calmat
Mihail SANDULESCU, fost profesor Educatie Fizicà – gimnasticà si fost soldat la Cîmpina 
=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala catalinatravel2 catalinatravel2 1)Daca solicit pensie anticipata,imi va afecta aceasta pensie anticipata la calculul pensiei de varsta?adica va fi penalizata pentru ca am beneficiat de pensie ... (vezi toată discuția)
Cu ce penalizare iese la pensie un barbat de 60 ani cu 41 ani vechime olimpiacaratus olimpiacaratus Buna ziua, puteti sa imi spuneti daca un barbat de 60 ani (impliniti in 30.01.2014), 41 ani vechime + stagiul militar, poate iesi anticipat la pensie si daca ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare tavi55 tavi55 Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii. Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)