avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia de necompetenta teritoriala a instantei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia de necompetenta teritoriala a instantei

Bună ziua.
Vă reţin atenţia cu următorea speţă:
Am fost angajatul unei bănci care m-a concediat în 2011.
În 2011, am dat banca în judecată, procesul fiind judecat la Iaşi.
După ce am câştigat la Tribunal, fiind reangajat şi plătindu-mi-se toate drepturile salariale aferente, am pierdut la Curtea de Apel.
După doi ani, în septembrie 2015, banca, cu sediul central în Bucureşti, introduce cerere de judecată la Tribunalul Iaşi, prin care cere înapoierea banilor, plus dobânzile aferente.
Într-un termen din această lună, Tribunalul Iaşi declină competenţa de teritorialitate a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti.
M-am uitat în Noul Cod de Procedură Civilă şi acolo scrie că, în general, aceste cauze se judecă la domiciliul pârâtului. Prin urmare, la Iaşi, domiciliul meu.
Ce părere aveţi? Unde ar trebui să se judece cauza?
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: tushu , utilizator 13:57, 8 Martie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Conform art.724(3) NCPC cel indreptatit va putea cere restabilirea situatiei anterioare executarii silite printr-o actiune pe cale separata, instantei de executare, deci, deroga de la regula generala.
Buna seara,
n-aş fi vrut să provoc discuţii în contradictoriu, dar mă bucur că aţi analizat cazul meu.
În cererea înaintată în instanţă, banca vorbeşte de "restituirea drepturilor băneşti încasate fără drept, împreună cu dobânda legală aferentă sumei datorate, calculate de la data introducerii acţiunii şi până la achitarea integrală a debitului principal".
Am încercat să aflu motivarea prin care Tribunalul Iaşi îşi declină competenţa Tribunalului Bucureşti, dar aceasta încă nu este redactată.
Oricum, se pare că este o decizie pe care nu o pot ataca.
Întrebarea care s-ar mai pune acum este ce aş putea invoca la Bucureşti. Acolo pot aduce argumente prin care să contest mutarea dosarului în Capitală şi readucerea lui la Iaşi?
Mai este o problemă.
După reangajarea hotărâtă de Tribunal, am lucrat câteva luni, după care, din cauza desfiinţării postului, am ieşit din bancă cu salarii compensatorii, corespunzătoare anilor lucraţi în instituţie.
Văd că banca cere acum atât drepturile băneşti pe care le-am primit pentru perioada în care am fost concediat, dar şi plăţile compensatorii primite.
Este foarte probabil să nu pot evita plata drepturilor băneşti, dar este corect ca ei să-mi ceară şi returnarea salariilor compensatorii, din moment ce ele au fost obţinute pe vremea când lucram legal în bancă şi corespund unei perioade de timp efectiv lucrat?
Mulţumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
tushu, utilizator
Stimate user, daca ati citit contradictiile, e important sa ne spuneti daca a existat vreo executare silita, respectiv temeiul legal (Art...) pe care se intemeiaza actiunea bancii impotriva dvoastra.
Nu e vba sa atacati dvoastra hotararea respectiva. E definitiva. Doar ca acolo instanta va motiva declinarea.
Doar insiruiti articolele invocate de banca in actiunea primita. Apropo, ptr Iasi, v-a facut cineva intampinare?
Cererea bancii se intemeiază pe art. 256, alin. 1, din Codul Muncii.
"Art. 256. [restituirea sumelor nedatorate şi bunurilor necuvenite]
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie."...

Nu a existat o executare silita impotriva mea.
Evident, prima sentinta, a tribunalului, prin care am castigat reintegrarea, a avut un caracter executoriu. Banca s-a conformat sentintei.

Am formulat o intampinare, dar urmeaza, sper, alte termene in care sa ma apar.
Insa nu mi-e clara problema cu salariile compensatorii primite in timpul cat am fost reintegrat. Poate sa mi le ceara banca inapoi?

Alte discuții în legătură

Competenţa de teritorialitate a judecării unei cauze civile tushu tushu Bună ziua. Vă reţin atenţia cu următorea speţă: Am fost angajatul unei bănci care m-a concediat în 2011. În 2011, am dat banca în judecată, ... (vezi toată discuția)
Analiza prescriptiei in procedura necontencioasa? Irina S. Irina S. S-a schimbat ceva in procedura civila, de vad tot mai des Incheieri prin care instanta de executare se pronunta asupra intervenirii prescriptiei executarii ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale prescrise sau nu ? fbogdan fbogdan Va rog ajutati-ma! Mi-am dat demisia incepand cu 26.02.2008. Decizia de desfacere a contr.de munca e in 28.02.2008. Nu mi-au platit salariul prin card iar la ... (vezi toată discuția)