avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... neacordarea unei expertize grafosopice sesizarea cedo
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

neacordarea unei expertize grafosopice sesizarea cedo

Am depus o plangere penala pentru fals in inscrisuri oficiale si am invocat ca acest document nu este semnat de catre persoana abilitata pentru a indeplini conditia de fond si forma. Am solicitat audierea persoanelor indicate in plangerea penala si am indicat chiar si obiectivele expertizei .
Procurorul de caz fara a audia nici o persoana din cele indicate de catre mine si fara sa dispuna expertizarea semnaturii defaimate de catre mine, a clasat plangerea. Am atacat la procurorul ierarhic superior si a mentinut prima solutie. Am depus plangere la judecatorul de camera preliminara si mi-a fost respinsa ca fiind nefondata.
Ce pareri aveti am avut parte de un proces echitabil ?
Exista sanse ca cererea sa fie admisa la cedo?
Daca aveti cunostinta din jurisprudenata cedo va rog sa imi dati cateva exemple pentru spete asemanatoare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 14:48, 4 Martie 2016
Nici noi, nici judecatorii de la CEDO nu suntem Nostradamus ca sa mergem pe ghicite de ce ar fi fost proces inechitabil. Trebuie sa motivati de ce a fost proces inechitabil.
Pai cum sa fie proces echitabil cand soliciti procurorului un mijloc de proba cum este expertiza grafoscopica si nu ti se acorda acest mijloc de proba fara nici o motivare?Mai mult decat atat in momentul cand am atac la procurorul ierarhic superior am depus o expertiza grafoscopica extra judiciara pentru semnatura ce am contestat-o din care rezulta ca nu este a persoanei abilitate de a semna acel document .Oare acesta este un proces echitabil si acces liber la justitie in Romania ?ma indoiesc.
Faptul ca v-a fost refuzata expertiza ridica cel mult o banuiala de proces inechitabil. Nu constituie o dovada. Trebuie analizat dosarul de cineva competent, caci conteaza in ce baza vi s-a refuzat expertiza (de ex. daca nu aveati calitate procesuala sau nu ati fost persoana vatamata pentru infractiuni care se urmaresc doar la cererea persoanei vatamate e clara treaba).

Judecatorul tot a trebuit sa motiveze ceva ca: in baza art. cutare i se respinge actiunea. Deci conteaza foarte mult daca a avut sau nu dreptate cu privire la acel articol, referindu-se la situatia dvs. In acest caz s-a judecat pe forma, nu pe fond. S-ar putea sa fi avut dreptate in fond (ca nu e semnatura respectivului) dar nu in forma (nu aveti calitatea sa depuneti plangere pentru acea fapta sau ati depasit termenul legal prevazut pentru depus plangere).

Si chiar daca s-a inselat nu inseamna automat ca ar fi proces inechitabil.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
tgeorgescu, utilizator
Cred ca nu ati inteles deloc situatia de fapt expus de mine. Atata timp cat eu am depus plangerea penala pentru fals material in inscrisuri oficiale fapta prevazuta si sanctionata de art 320 alin 1 si 2 din ncp este logic ca eu sunt partea vatamata .Mai departe ,in raport de disp. art 285 din ncp organul de urmarire penala este obligat sa stranga probe,iar in baza dispozitiilor art 100 alin 3 procurorul este obligat sa se pronunte motivat asupra cerereilor de probe indiferent ca le admite sau le respinge.In ceea ce priveste respingerea de catre judecatorul de camera prelimanara lipseste motivarea cu desavarsire ,acesta argumentandusi motivarea prin preluarea ad literam din ordananta de clasare. In acest context am considerat ca nu am avut parte de un proces echitabil intrucat Romania a mai fost condamnat la cedo in cauza abina contra romania exact pentru nemotivarea hotararii judecatoresti .
"In ceea ce priveste respingerea de catre judecatorul de camera prelimanara lipseste motivarea cu desavarsire ,acesta argumentandusi motivarea prin preluarea ad literam din ordananta de clasare." este o contradictie.

Alte discuții în legătură

Neefectuare expertiza markomarius1 markomarius1 Buna ziua, Am si eu o nelamuririre cu privire efectuarea unei expertize: sunt parte vatamata intr-un dosar penal, care are ca obiect falsul in inscrisuri ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la aparare FRD FRD In cazul in care am sesizat parchetul cu o plingere penala pentru fals in inscrisuri oficiale iar acestia nu m-au chemat ca parte vatamata sa mai imi i-a inca ... (vezi toată discuția)
Care e calea de atac? Just-drept Just-drept Cineva din familie a avut un proces la Curtea de Apel, judecat de catre judecatorul de camera preliminara. In urma judecatii, judecatorul a respins ca ... (vezi toată discuția)