Vreu sa fac plangere penala pentru delapidare si gestiune frauduloasa. Un avocat mi-a spus ca gestiunea frauduloasa se prescrie in 2 luni de la aflarea faptei, dar eu am gasit in codul penal doar termene de ordinul anilor. Poate nu am gasit varianta valabila a codului penal...
Cum e corect?
Cred ca este vorba despre termenul de depunere a plangerii prealabile ... care este de 2 luni de la data de cand ati cunoscut cine este persoana care a savarsit infractiunea.
Gestiunea frauduloasa art.214 C.penal ; delapidarea art.215 indice 1 C.penal.
Termenul de introducere a plangerii penale prealabile cf.art.284 Cod.proc.penala este de 2 luni de cand persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Delapidarea nu este conditionata de introducerea plangerii prealabile.
Iar pentru a putea fi acuzat de Gestiune frauduloasa puteti invoca faptul ca ati aflat de mai putin de 2 luni.
Consultati un avocat pentru mai multe detalii.
Succes.
Cu privire la gestiunea frauduloasa, daca s-a priciniut o paguba unei persoane cu ocazia administrarii ori conservarii bunurilor acesteia, bunurile fiind proprietate privata si care sa nu fie in parte sau in intregime in proprietatea statului, se poate introduce o plengere penala in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului. Delapidarea poate fi savarsita doar de catre functionari si nu este necesara vreo plangere prealabila, cu alte cuvinte se poate urmari si din oficiu. Vis-a-vis de prescriptie (cauza de inlaturare a raspunderii penale cu exceptia infractiunilor contra pacii si omenirii), aceasta este reglementata de art. 121-130 C. pen. unde intr-adevar termenele pot ajunge si pana la 15 ani - insa cu siguranta nu la prescriptie va refereati, ci la termenul de introducere a plangerii penale. Mult succes!